Global Trends

Ecologie als leidraad voor economie

Met o.a. hoogleraar ecologie Louise Vet, de nieuwe nummer 1.
maandag 17 dec 2018, 20.00
ma 17 dec 2018, 20.00
Grote zaal

We zien geen weidevogels meer, de bodem is verarmd, er zit gif in de grond en in ons water, en met de insecten is het zeer droevig gesteld: de afgelopen decennia is de biodiversiteit in Nederland drastisch afgenomen. Het thema lijkt soms te worden ondergesneeuwd door dat andere grote probleem: klimaatverandering. Toch zeggen wetenschappers dat we ons minstens net zo druk moeten maken over het verlies van biodiversiteit. Verlies van biodiversiteit betekent verlies van gehele ecosystemen. Kan de financiële sector de economie letterlijk vergroenen door bedrijven langs een nieuwe meetlat te leggen: wat doet productie met de natuur? En welke rol spelen steden hierin?

  • Ecoloog Louise Vet luidde vorig jaar de alarmklok en riep op tot actie. Ze zette de hele keten landgebruikers aan tafel op een ‘biodiversiteitstop’. Dat was het startsein voor het Deltaplan Biodiversiteit, dat eind deze maand verschijnt. Wat is het Deltaplan en hoe gaan we het probleem van biodiversiteitsverlies de komende tijd aanpakken? Is het nog niet te laat?
  • Roel Nozeman is biodiversiteitsexpert bij ASN bank. ASN heeft als eerste bank ter wereld deze ambitie: in 2030 moeten alle financieringen en beleggingen in de portefeuille een positieve bijdrage leveren aan biodiversiteit. Hoe doet een bank dat? En hoe kan investeren in biodiversiteit winst opleveren voor de samenleving?
  • Antoin Deul is technisch scheikundige en heeft jarenlange ervaring met het leiden van wereldwijde water- en energieprojecten. Als bestuurslid van het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard kijkt hij vooral naar het natuurlijke kapitaal, en hoe de waterschappen daar aan bij kunnen dragen.
  • Moyee Coffee oprichter Guido van Staveren van Dijk zal bijdragen aan het gesprek met een praktijkvoorbeeld: Moyee Coffee streeft naar een eerlijke keten, maar hoe schaal je op met behoud van biodiversiteit en natuurlijk kapitaal?
  • Jaring Brunia boert zoals de natuur het bedoeld heeft; gebruikmakend van zijn land, koeien en gras.
  • Redacteur Duurzaamheid en Natuur Esther Bijlo zal deze avond een column over biodiversiteit voordragen.

 

maandag 17 dec 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 219 mensen waren aanwezig