Global Trends

Echte energietransitie: Jan Rotmans

Welke omstandigheden zijn er nodig wil de samenleving een grootschalige transitie maken? Een inspirerende keynote van Jan Rotmans.
donderdag 18 sep 2014, 20.30
do 18 sep 2014, 20.30
Grote zaal
Reageer

In samenwerking met Pakhuis de Zwijger organiseert CleanDrinks deze avond met Jan Rotmans waarbij we kritisch naar de huidige energietransitie gaan kijken. De afgelopen jaren hebben wij samen laten zien dat er veel gebeurt op het gebied van duurzame energie. Maar welke stappen moeten NU gezet worden zodat deze echt grootschalig wordt omarmd? Ondanks vele bewezen pilottrajecten en businesscases is duurzame energie niet de standaard. Waarom is dit? En welke omstandigheden zijn er nodig wil de samenleving een grootschalige transitie maken?

Met andere woorden:

De noodzaak is er, de techniek is er, nu wij nog!

De versnelling van de energietransitie lijkt sterk af te hangen van menselijk keuzegedrag. Centraal daarbij staan de effecten van de wijze waarop keuzes zijn vormgegeven, in de invloed van signalen uit de omgeving en het belang van onbewuste processen.

Tijdens deze avond tonen inspirerende sprekers ons wat er nodig is het denken richting een duurzame maatschappij van uitzondering naar standaard te maken. Hierbij worden tools gegeven hoe dit in te zetten is voor koplopers, duurzame ondernemers en besluitvormers. Daarnaast toont CleanDrinks uiteraard vanuit de praktijk dat dit gebeurt en hoe!

21.00 – 22.00 – Keynote Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde)

Nederland in Transitie: de oude en de nieuwe orde – Blog van Jan Rotmans
De Nederlandse samenleving bevindt zich in een overgangsfase. De samenleving kantelt van een centraal geleide, top-down gestuurde naar een decentrale, bottom-up samenleving. Er ontstaat een nieuwe orde, bestaand uit horizontale verbanden, zoals lokale gemeenschappen, coöperaties, sociale en fysieke netwerken. Deze nieuwe orde opereert voor veel mensen nog onder de radar maar vormt al wel een bedreiging voor de bestaande orde. De oude orde is nog verticaal opgebouwd en bestaat uit silo’s, die langzamerhand afbrokkelen: vakbonden, belangenorganisaties, brancheclubs, politieke partijen, natuur & milieuorganisaties, tv-omroepen, etc. Zij stammen uit een hiërarchisch tijdperk waarin ideologie en religie nog de pijlers vormende van de samenleving. De nieuwe orde is pragmatisch, divers en diffuus en wordt gedreven door andere waarden en is daarmee nogal ongrijpbaar voor de oude orde. Lees de hele blog verder op www.janrotmans.nl