Global Trends

E-stonia een land als start-up

Wat houdt een E-residency in en wat gebeurt er in Nederland op dit gebied?
woensdag 8 apr 2015, 20.00
wo 8 apr 2015, 20.00
Grote zaal

Wat als onze 'digitale zelf' ergens kon leven met alle rechten, plichten en privileges die daarbij horen? In Estland kan het: de eerste e-residents zijn een feit.

We hebben tegenwoordig allemaal een digitale identiteit waarmee we met elkaar in contact staan en financiële transacties doen. Maar wat als onze ‘digitale zelf’ nou ergens kon leven met alle rechten, plichten en privileges die daarbij horen? In Estland kan het: de eerste e-residents hebben daar inmiddels hun vingerafdruk afgestaan in ruil voor een virtuele verblijfsvergunning.

Niet voor niets is dit het land waar ontwrichtende technologiebedrijven als Skype en Transferwise vandaan komen, die door hun peer-to-peer structuur de macht van de telecom- of bankeninfrastructuur kundig omzeilen. Het is het land dat na de eerste cyber-oorlog, aanvallen door Russische hackers in 2007, voorop loopt in cyber security. De overheid besloot er na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in de jaren 90 de eerste e-samenleving te worden en inmiddels hebben niet alleen de 1,4 miljoen burgers van de kleine Baltische staat een digitale identiteit, maar gaan ze zelfverzekerd de concurrentie aan met andere landen om interessante nieuwe virtuele inwoners.

Wat houdt zo’n E-residency nou eigenlijk in? Wat gebeurt er in Nederland al op dit gebied? Wat betekenen deze ontwikkelingen voor onze on- en offline samenleving? Wat voor mogelijkheden biedt een e-residency? En hoe kunnen we onze online identiteit beschermen?

Over deze vragen en meer geen we tijdens de Tegenlicht Meet Up in gesprek met verschillende experts op het gebied van digitale identiteit.

woensdag 8 apr 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 96 mensen waren aanwezig