De Stad

Duurzaam wonen

Verduurzamen van de sociale woningmarkt: hoe doen we dat efficiënt?
Gratis toegang
dinsdag 24 apr 2018, 20.00
di 24 apr 2018, 20.00
IJ Zaal

De Amsterdamse woningcorporaties moeten versneld verduurzamen om in 2050 alle woningen energieneutraal te krijgen. Dat betekent inzetten op aardgasloos wonen, zonnepanelen, woningisolatie en warmtenetaansluiting. Maar de weg naar verduurzaming kent vele hobbels: wetgeving, bewonerswensen en financiën maken grootschalige projecten lastig en kostbaar. Zo moet bijvoorbeeld 70% van de huurders akkoord gaan met maatregelen om bestaande bouw te verduurzamen. Zijn de huidige voorwaarden om corporatiewoningen te verduurzamen nog wel in lijn met de opgave die er ligt? Is er andere wetgeving nodig? Of moeten de prioriteiten van corporaties en huurders veranderen?

  • Anke van Hal is als Hoogleraar Sustainable Housing Transformation expert op het gebied van het verduurzamen en verbeteren van de woonkwaliteit van woningen en wijken en vertelt ons over haar inzichten.
  • Corporaties hebben kei harde afspraken gemaakt om te verduurzamen maar zijn tegelijkertijd afhankelijk van de toestemming van huurders om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Om 70 procent van de huurders mee te krijgen blijkt soms nog best een opgave en ook andere regels werpen soms obstakels op. Moeten we de wetgeving niet aanpassen om de verduurzaming van corporatie woningen haalbaar te maken? We spreken erover met Chris Petterson, David Emous, Ingrid Houtepen en Wybo Jurgen.
  •  Verduurzaming kost een hoop geld maar is wel een absolute must. Kunnen we door efficiënter samen te werken meer bereiken?  We spreken erover met Jasper Groen, Daniel Goedbloed, Pauline Westendorp en Renske Zwart.
Gratis toegang
dinsdag 24 apr 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 102 mensen waren aanwezig