De Stad

Duurzaam gedrag

Duurzaam wonen betekent niet automatisch duurzaam leven. Hoe stimuleren we groen gedrag in huis?
maandag 4 dec 2017, 20.00
ma 4 dec 2017, 20.00
Expo

De Amsterdamse woningcorporaties zijn in versneld tempo bezig om hun woningen energiezuinig te maken. In 2021 moeten alle woningen gemiddeld energielabel B hebben en in 2050 zullen alle woningen CO2-neutraal zijn. Dat betekent concreet: meer zonnepanelen, woningisolatie en warmtenetaansluitingen! Al die investeringen zijn niet alleen goed voor het klimaat, maar zeker ook voor de portemonnee. Althans, dat zou de bedoeling moeten zijn. Helaas betekent duurzaam wonen niet meteen duurzaam leven; want hoe gebruik je die slimme meter nu eigenlijk? Wat triggert mensen om duurzaam te leven? En welke tools kunnen woningcorporaties bieden om mensen te motiveren? We bespreken het met duurzaamheidsexperts, corporaties, energiecoaches, ervaringsdeskundigen en andere belangstellenden.

  • Anke van Hal is als Hoogleraar Sustainable Housing Transformation expert op het gebied van het verduurzamen en verbeteren van de woonkwaliteit van woningen en wijken en vertelt ons over haar inzichten.
  • Woningcorporatie De Alliantie stimuleert huurders van eengezinswoningen in Amsterdam om zonnepanelen te nemen. Gebiedscoödinator Bianca Themen vertelt over de verschillende methodes die zij en de leveranciers hiervoor hebben gebruikt.
  • Amsterdammers kunnen thuis advies krijgen van een energiecoach. Dit zijn vrijwilligers die alles weten over duurzaam wonen en een training kunnen volgen bij !Woon. Statutair Directeur Eef Meijerman vertelt over het project. Ook Carla Dinee, opgeleid bij de Key en nu werkzaam via !Woon, vertelt over haar ervaringen als energiecoach.
  • Lieke Dreijerink vertelt over de “deugdentest” die zij samen met Tertium ontwikkelde. De test is gebaseerd op positieve psychologie, waarmee zij hoopt individuen effectiever aan te spreken op hun gedrag en handelingsbereidheid op het gebied van duurzaamheid.
maandag 4 dec 2017, 20.00
Expo
Deze 38 mensen waren aanwezig