Creatieve Industrie

Dutch Design Awards preview 2016

Een preview van de genomineerden van de Dutch Design Awards 2016.
donderdag 6 okt 2016, 20.00
do 6 okt 2016, 20.00
Grote zaal
Reageer

Dutch Design Daily presenteert samen met de organisatie van de Dutch Design Awards een aantal finalisten van de Dutch Design Awards 2016. Acht ontwerpers vertellen over de achtergronden van hun nominaties. Met o.a. Sistaaz of the Castle, MacGuffin Magazine, Plaats een Steen, Social Label > Veeg, Biesbosch Museum Eiland, Crystal houses, Stone Cycling en Designs for Flies.

foto_5.600x800Sistaaz of the Castle
Jan Hoek en Duran Lantink

Finalist Fashion 2016
Fotograaf Jan Hoek en modeontwerper Duran Lantink werkten samen aan het multidisciplinaire Sistaaz of the Castle, dat de kleurrijke looks toont van transgender sekswerkers die paraderen door de straten van Kaapstad, Zuid-Afrika. Rondom hun modieuze verschijning en hun vermogen om van alles wat ze vinden uitbundige creaties te maken, is een fotoserie en modecollectie gemaakt. De foto’s zijn gepresenteerd in fotomuseum FOAM, de show was onderdeel van Amsterdam Fashion Week.

MacGuffin Magazine
Kirsten Algera & Ernst van der Hoeven

foto_2.600x800Finalist Design Research
MacGuffin Magazine onderzoekt de bijzondere relaties tussen design, ambacht en gebruikers, met een focus op het ‘afterlife’ van ontwerpen. Daarmee is het magazine een aanvulling voor een vakgebied waarin veel aandacht uitgaat naar constante vernieuwing en innovatie. Elke zesmaandelijkse editie neemt een object als onderwerp en verkent de verhalen die het genereert. Geïnspireerd door de ‘macguffins’ die Hitchcock in zijn films gebruikte – de dingen die het verhaal in gang zetten – biedt MacGuffin een podium voor onderzoek, kritische beschouwing, en het ontwikkelen van nieuwe visies op design.

Plaats een Steen
Moniker

Finalist Communication
Plaats een Steen is een monument voor de slachtoffers van de schietpartij op 7 mei 1945 in Amsterdam. Op een website werden tussen juni 2015 en maart 2016 virtuele steentjes geplaatst, die samen de namen van alle slachtoffers vormen. In totaal 15.509 bezoekers leverden een bijdrage aan het ontwerp van dit monument. Op 1 maart 2016 werd het in reliëf op steen vereeuwigd in het plaveisel van de Dam in Amsterdam.

Social Label > Veeg
Dick van Hoff

Finalist Service & Systems
Ontwerpers/design thinkers Petra Janssen en Simone Kramer van Social label ontwerpen arbeid op maat voor lokale bedrijven aan mensen met een sociale economische achterstand door middel van design. Met als sleutel een productontwerp van een Nederlandse ontwerper, leren zij een ambacht. Voor het project >VEEG werkte Dick van Hoff samen met buurtbeheerbedrijf Cambio om bovendien ook afval te verwerken: oude fietsframes worden opnieuw hergebruikt voor een collectie van ambachtelijk gemaakte bezems.

04_2014_sociallabel_veeg-1.1200x800

Biesbosch Museum Eiland
Studio Marco Vermeulen

Finalist Habitat
Na een verbouwing van acht maanden is het Biesbosch Museum sinds de zomer 2015 weer geopend voor publiek. Het bestaande museumgebouw onderging een transformatie en werd uitgebreid met een nieuwe vleugel. Door in de aanbouw veel glas te gebruiken, werd de gesloten uitstraling van het museum doorbroken en ontstaat vrij zicht op de museumtuin in wording. Het oude en nieuwe deel van het museum kregen een dak van gras en kruiden.

Designs for Flies
Frank Kolkman

Finalist Service & Systems
Designs for Flies oppert nieuwe mogelijkheden van onderzoek naar zeldzame ziektes. Voor farmaceutische bedrijven is het vaak niet rendabel om hier medicijnen voor te ontwikkelen. Dit is echter voor de patiënten een probleem en het betekent stilstand in hun genezingsproces. Met deze toolkit wordt het mogelijk om het onderzoek naar de patiënt te verplaatsen. Door fruitvliegjes als ‘proefkonijnen’ te gebruiken kunnen op grote schaal tests worden uitgevoerd, die zijn aangepast op de persoonlijke eigenschappen van de patiënt.

foto_1.1200x800

Crystal Houses
MVRDV – Gijs Rikken

Finalist Product
MVRDV heeft in samenwerking met de TU Delft, ABT en Poesia een glazen baksteen ontwikkeld voor gebruik voor een dragende gevel. Een doorzichtig alternatief voor de bekende rode baksteen dat volledig verlijmd kan worden, met als resultaat een massieve, transparante uitstraling. De stenen meten 24,7 x 11,6 x 5,3 cm en worden gelijmd tot ‘metselwerk’. Na uitgebreid onderzoek door de betrokken partijen is deze nieuwe bouwsteen ontworpen. De Crystal houses in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam heeft de primeur; er wordt nu gewerkt aan verdere implementaties van het materiaal.

2153_160401_MVRDV_Crystal_Houses_Amsterdam_v01(1)

© Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Tom van Soest – Stone Cycling
Door Jasper Brommet

Finalist Young Designer Award
Tom van Soest studeerde in 2012 af aan de Design Academy Eindhoven met zijn onderzoek naar het potentieel van bouwafval als nieuw materiaal voor bakstenen. Het leidde al snel tot het bedrijf StoneCycling, dat hij samen met Ward Massa opzette en dat verschillende bakstenen produceert van bouwafval: de WasteBasedBrick. Gemengd met verschillende afvalstoffen biedt deze een nieuw scala aan esthetische mogelijkheden voor het bouwen van gevels. De stenen voldoen aan de technische eisen en certificaten voor gebruik in (nieuw)bouwprojecten. Ook werkt Van Soest aan recyclingprojecten met glas. Zo wordt zowel in een project met Heineken-flesjes, als in het Bottle Up-project in Zanzibar glasafval ingezet om nieuwe, aantrekkelijke producten te maken. Jasper Brommet zal vanuit Stone Cycling het project presenteren.

 

donderdag 6 okt 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 92 mensen waren aanwezig