De Stad

Drukte in kaart

Hoe kunnen big data en social media analyse bijdragen aan de mobiliteit en leefbaarheid van de stad?
maandag 7 sep 2015, 20.00
ma 7 sep 2015, 20.00
Grote zaal

De Mokumse zomer ligt nog vers in het geheugen en ook in de eerste helft van 2015 was het erg druk in de stad. De hoofdstad kent niet alleen steeds meer inwoners, de moderne mens verplaatst zich véél en váák kriskras door de stad en tijdelijke stedelingen uit binnen- en buitenland vertoeven er graag. Vooral deze laatste groep, de dagjesmensen en toeristen, die in groten getale per auto, trein, vliegtuig of cruiseschip de stad binnenstromen, vormen regelmatig een bron van publieke ergernis.

Hoewel het steeds drukker wordt, neemt de ruimte in de stad niet noemenswaardig toe. Deze inwaartse drukte eist zijn tol op de leefbaarheid van de stad. Er ontstaan bovendien allerlei nieuwe mobiliteits- en vervoersproblemen. Hoe vinden we de balans in dit stedelijke ruimtegebruik?

Kenners die zich bezighouden met dit vraagstuk verwachten dat door het slim toepassen van Big Data en social media analyse er de komende jaren een grote doorbraak geboekt kan worden op het gebied van effectieve crowd management.

Hoe kan de drukte met behulp van Big Data en social media in kaart gebracht worden? En belangrijker nog, hoe kunnen we met deze informatie de leefbaarheid en mobiliteit in een dichtslibbende stad waarborgen?

© Cities.human.co

In een nauwe samenwerking tussen het AMS Institute, TU Delft, DAT. Mobility en de gemeente Amsterdam worden tijdens de aankomende editie van SAIL Amsterdam 2015 (19 t/m 23 augustus) op o.a. de nabijgelegen Veemkade de voetgangersstromen in kaart gebracht. TU Delft onderzoeker Winnie Daamen vertelt meer over de opzet en eerste resultaten van dit pilot project, dat meer inzicht moet verschaffen in het meten en beheersen van drukke voetgangersstromen. Sander van der Drift bracht voor zijn afstudeerproject stromen van toeristen in kaart met behulp van een enorme (openbaar toegankelijke) database van Flickr foto’s. Welke mogelijkheden zijn er nog meer op het gebied van social media analyse en wat kunnen we er mee? De activity tracking app Human lanceerde onlangs hun nieuwste feature; Human Cities. Naast het feit dat de app je aanspoort om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen (“How about a walk?”), verschaft de app met wereldwijd meer dan een miljoen downloads  – geanonimiseerd – ook een waardevolle inkijk in onze stedelijke beweegstromen. Op deze manier kan data uit 900 verschillende steden met elkaar vergeleken worden.

 

maandag 7 sep 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 211 mensen waren aanwezig