De Stad

VOL – Drugs in de stad: het hart in extase

Wat doen drugs met onze gezondheid op lange termijn?
donderdag 18 okt 2018, 20.00
do 18 okt 2018, 20.00
Grote zaal
Reageer

Tijdens die ene mooie zomerdag of dat perfecte feestje nemen jij en je vrienden een pilletje. Na een poosje voel je je hartslag licht versnellen, je vingers worden een beetje koud en beginnen te tintelen. Langzaam welt er een gelukzalig gevoel op in je lichaam en lijkt alles om je heen perfect samen te vallen. Wat gebeurt er op zo’n moment precies met het hart, de motor van ons lichaam? In dit programma hoor je het antwoord. Ook gaan we met jou en verschillende experts in gesprek over de “normalisering” van drugs en in hoeverre dit een probleem is.

Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar voor dit programma, maar op 18 oktober om 20:00 uur is de opname live te volgen via https://dezwijger.nl/live.

Programma
Robert Riezebos, cardioloog bij OLVG, neemt je tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) mee op een medische reis. Hij vertelt welke effecten xtc, 4-FA, cocaïne en amfetamine op ons hart en lichaam hebben én deelt wat hij zoal meemaakt binnen de muren van het stadsziekenhuis van Amsterdam. Wat ziet hij bij OLVG zoal voorbij komen door het gebruik van oppeppende middelen en wat doen drugs met onze gezondheid op lange termijn?

Drugsonderzoeker Ton Nabben deelt zijn ervaringen over drugs in het uitgaansleven, de verschillende gebruikersgroepen en opvallende trends op het gebied van drugsgebruik.

Paneldiscussie

  • Sjoerd Wynia begon zijn carrière in de muziek industrie in 1995. Hij is mede-oprichter van productie bedrijf The Good Guyz en mede-oprichter van club Air. Hij is betrokken geweest bij de BVD (Belangen Vereniging Dance) en op dit moment onder andere festival directeur van Amsterdam Open Air, Buiten Westen en Valhalla festival. Naast festival organisator is Sjoerd een van de initiatiefnemers van de Celebrate Safe campagne en sinds het begin van de campagne betrokken bij de verdere ontwikkeling en implementatie ervan.
  • Shamiro is nachtburgemeester van Amsterdam t/m 2020. Als nachtburgemeester is hij een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente als het gaat om kwesties rond het nachtleven. Ook zal hij de komende twee jaar Stichting N8BM A’DAM leiden.
  • Nadat hij HBO-verpleegkunde heeft gestudeerd was Ronald van Litsenburg werkzaam als Intensive Care, Spoedeisende hulp en Ambulanceverpleegkundige. Na een periode als interim crisiscoördinator heeft Ronald zich volledig gefocust op de evenementenhulpverlening.
    Als directeur en mede-eigenaar van Event Medical Service (onderdeel van de Dutch Safety Group) staat hij mede aan de wieg van de professionalisering van de evenementhulpverlening in Nederland en het project Celebrate Safe. Naast dat hij vaak nog uitvoerend te vinden is op evenementen, is Ronald lid van de begeleidingscommissie Unity, heeft hij zitting in de begeleidingscommissie van de DIMS en is hij nauw betrokken bij ontwikkelingen en risicoschatting van middelengerelateerde gezondheidsincidenten.
  • Femke Gresnigt is spoedeisende hulparts in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam en gespecialiseerd in intoxicaties.

OLVG publieksacademie
Deze lezing is onderdeel van de OLVG publieksacademie.

Met in dit programma onder anderen

Robert Riezebos
Hoofd Cardiologie OLVG
Ton Nabben
Onderzoeker en docent op het Bonger Instituut voor Criminologie
Geraldine Kemper
Dagvoorzitter
Sjoerd Wynia
Directeur AIR events (Amsterdam Open Air, Buiten Westen & Valhalla festival)
Ronald van Litsenburg
Managing Director Dutch Safety Group B.V
Femke Gresnigt
Eerste hulp OLVG
Shamiro van der Geld
Nachtburgemeester Amsterdam
donderdag 18 okt 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 366 mensen waren aanwezig