Creatieve Industrie

Downsizing in the city

Efficiënt bouwen voor de moderne stedeling en groots wonen in kleine ruimtes.
maandag 14 mei, 20.00
ma 14 mei, 20.00
Grote zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Nu wereldsteden dichtslibben, is ruimte schaars. Zie hier de opkomst van micro-architectuur: betaalbare en efficiënte oplossingen voor de moderne stadsbewoner. Microappartementen, compacte studio's en hotels met slaapcabines. Met meer gedeelde ruimte, bouwinnovaties en slim vormgegeven interieur. Maar wanneer is kleiner fijner? En welke mogelijkheden biedt het? Er kleven ook nadelen aan het fenomeen. Samen met het woonoppervlak neemt vaak ook de huurbescherming en de betaalbaarheid af. En hoe is de privacy beschermd in al die handige domotica en andere digitale diensten? In gesprek met architecten, ervaringsdeskundigen en vernieuwers over kleinschalig bouwen op grote schaal in New York, Rotterdam en Amsterdam.

Wonen op 8m²

Te huur: een appartement in Oud-West van acht vierkante meter. Het aanbod bevestigde afgelopen december de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt. Prins de Vos (27) vond het een mooie uitdaging en is inmiddels de trotse bewoner van het microappartement: “Ik zie het zo: dit appartement is mijn slaapkamer, Amsterdam is mijn woonkamer”. Inmiddels deelt hij zijn ervaringen in vlogs. Want hoe doe je dat eigenlijk, wonen, slapen én douchen op 8m²?

Urby – Concrete 

De opdracht die architectenbureau Concrete mee kreeg: een beter woonproduct ontwikkelen voor de hedendaagse stedelijke bewoner. Het resultaat zijn de vooruitstrevende ‘Urby’ woontorens, opgebouwd uit opeengestapelde blokken waardoor als het ware een verticale buurt en een speelse architectuur wordt gecreëerd. Inmiddels staan er locaties in Staten Island, Harrison en Jersey City. De appartementen – beschikbaar in S, M en L – zijn compact van formaat, wat resulteert in lagere maandelijkse tarieven, maar voelen groter en ruimer dankzij het slimme gebruik van de beschikbare vierkante meters en heldere lichtplannen. De gemeenschappelijke ruimten, zoals een keuken, sportschool en tuin, zijn ontworpen om bewoners bij elkaar te brengen en worden actief geprogrammeerd. Erikjan Vermeulen vertelt hoe ze in het concept openheid, ruimte en verbinding samenbrengen. 

New Orleans – SeARCH

© SeARCH

Amsterdam-Noord, een buurt waar vandaag de dag architectenbureaus, designstudio’s en andere jonge bedrijven gehuisvest zijn en oude fabrieken en loodsen nieuw leven wordt ingeblazen, is booming. Het gevolg: een grote behoefte aan nieuwe woningen. Een van die projecten is New Orleans, een nieuw woningcomplex in Amsterdam-Noord dat 120 appartementen voor young professionnals of studenten biedt. Het pand met een industrieel karakter, ontworpen door architecten -en urban planning bureau SeARCH, heeft individuele studio’s die volledig gemeubileerd zijn, voorzieningen zoals een fietsenkelder en wasserette, en een gemeenschappelijke woonkamer. Hoe wordt het gebouw dat je ontworpen hebt uiteindelijk gebruikt en door wie? Bjarne Mastenbroek deelt zijn ervaringen en inzichten.

maandag 14 mei, 20.00
Grote zaal
Reserveer
Deze 42 mensen zijn aanwezig