Creatieve Industrie

Downsizing in the city

Efficiënt bouwen voor de moderne stedeling en groots wonen in kleine ruimtes.
maandag 14 mei 2018, 20.00
ma 14 mei 2018, 20.00
Grote zaal

Nu wereldsteden dichtslibben, is ruimte schaars. Zie hier de opkomst van micro-architectuur: betaalbare en efficiënte oplossingen voor de moderne stadsbewoner. Microappartementen, compacte studio's en hotels met slaapcabines. Met meer gedeelde ruimte, bouwinnovaties en slim vormgegeven interieur. Maar wanneer is kleiner fijner? En welke mogelijkheden biedt het? Er kleven ook nadelen aan het fenomeen. Samen met het woonoppervlak neemt vaak ook de huurbescherming en de betaalbaarheid af. En hoe is de privacy beschermd in al die handige domotica en andere digitale diensten? In gesprek met architecten, ervaringsdeskundigen en vernieuwers over kleinschalig bouwen op grote schaal in New York, Rotterdam en Amsterdam.

Wonen op 8m²

Te huur: een appartement in Oud-West van acht vierkante meter. Het aanbod bevestigde afgelopen december de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt. Prins de Vos (27) vond het een mooie uitdaging en is inmiddels de trotse bewoner van het microappartement: “Ik zie het zo: dit appartement is mijn slaapkamer, Amsterdam is mijn woonkamer”. Inmiddels deelt hij zijn ervaringen in vlogs. Want hoe doe je dat eigenlijk, wonen, slapen én douchen op 8m²?

Urby – Concrete 

De opdracht die architectenbureau Concrete mee kreeg: een beter woonproduct ontwikkelen voor de hedendaagse stedelijke bewoner. Het resultaat zijn de vooruitstrevende ‘Urby’ woontorens, opgebouwd uit opeengestapelde blokken waardoor als het ware een verticale buurt en een speelse architectuur wordt gecreëerd. Inmiddels staan er locaties in Staten Island, Harrison en Jersey City. De appartementen – beschikbaar in S, M en L – zijn compact, maar voelen groter en ruimer dankzij slim ruimtegebruik en heldere lichtplannen. De gemeenschappelijke ruimten, zoals een keuken, sportschool en tuin, zijn ontworpen om bewoners bij elkaar te brengen en worden actief geprogrammeerd. Erikjan Vermeulen vertelt hoe ze in het concept openheid, ruimte en verbinding samenbrengen. 

North Orleans – SeARCH

Amsterdam-Noord, een buurt waar vandaag de dag architectenbureaus, designstudio’s en andere jonge bedrijven gehuisvest zijn en oude fabrieken en loodsen nieuw leven wordt ingeblazen, is booming. Het gevolg: een grote behoefte aan nieuwe woningen. Een van die projecten is North Orleans, een nieuw woningcomplex in Amsterdam-Noord dat 120 appartementen voor young professionals of studenten biedt. Het pand met een industrieel karakter, ontworpen door architecten -en urban planning bureau SeARCH, heeft individuele, gemeubileerde studio’s, voorzieningen zoals een fietsenkelder en wasserette, en een gemeenschappelijke woonkamer. Hoe wordt het gebouw dat je ontworpen hebt uiteindelijk gebruikt en door wie? Bjarne Mastenbroek deelt zijn ervaringen.

‘Living small’

Japanners staan ​​erom bekend dat ze efficiënt gebruik maken van kleine woongebieden, een noodzaak voor hun hoge bevolkingsdichtheid. Fotograaf Won Kim, opgegroeid in Japan, kent de geruststellend kwaliteiten van deze ruimtes en vindt ze niet beperkend. Vanuit dit idee portretteerde hij bewoners die verblijven in een downscale versie van de bekende “capsulehotels”, vaak gebruikt door Japanse zakenmensen voor een kort verblijf. De ruimtes zijn alleen door onafgewerkt multiplex gescheiden en hebben geen ramen of deuren, alleen een gordijn bij de ingang voor privacy. Ze worden echter gekoeld en verwarmd. Wat maakt deze ruimtes bijzonder?

© Won Kim

diederendirrix – Lighting

© Hildegard Hick

Het voormalig hoofdkantoor van Philips Lighting in het centrum van Eindhoven was lange tijd een afgesloten enclave in de stad. Sinds het vertrek van Philips herontwikkelt diederendirrix het terrein. De drie vleugels van Philips Lighting zijn ingevuld met 600 appartementen voor veelal eenpersoonshuishoudens van jonge starters of expats, met faciliteiten als een supermarkt en koffiebar. Aan de noordwestzijde van het Lighting gebouw ligt Victoria Court, een nieuw woongebouw met 45 appartementen en aan de noordzijde is Woontoren Onyx, met 135 appartementen, momenteel in aanbouw. Beide zijn eveneens door diederendirrix ontworpen. Paul Diederen vertelt hoe ze materiaal en detaillering inzetten voor optimaal wooncomfort.

Tangram – Bright

In het hart van Rotterdam, Utrecht en Amsterdam ontwikkelde architectenbureau Tangram hoge woongebouwen voor studenten en starters. In Rotterdam heeft de locatie ‘Bright’, langs de Kennis-As, uitzicht over stad en rivier, een uitstekende bereikbaarheid en alle stedelijke voorzieningen op loopafstand. Hetzelfde geldt voor Utrecht waar in het hart van de stad ‘Galaxy’ ligt, op de overgang van oude en nieuwe stad. Op dergelijke locaties wordt, ter aanvulling op het woonprogramma, met mini-woningen door het bureau gezocht naar een meerwaarde die hoort bij een dergelijk woonconcept: collectieve en publieke functies als horeca, winkels, fitness, daktuinen en werkruimten. Kortom: ontmoetingsplekken voor de bewoners. Charlotte ten Dijke gaat in op de gemaakte ontwerpkeuzes. Hoe ontwerp je kleine woningen, zonder het gevoel van een gebrek aan ruimte?

maandag 14 mei 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 139 mensen waren aanwezig