Global Trends

Dossier Kweekvlees

Kweekvlees komt ooit in de schappen. Maar gaan we het eigenlijk wel eten?
maandag 9 jul, 20.00
ma 9 jul, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Als we de media moeten geloven, gaan we binnenkort allemaal aan het kweekvlees. Door de nieuwe EU-regeling is dit, misschien wel met enkele jaren, uitgesteld. Toch pleiten verschillende start-ups, kunstenaars en pioniers er voor dat dit kunstvlees dé oplossing is voor iedereen die toch vlees wil eten, met een minimale CO2-uitstoot en zonder dierenleed. Maar voor wie dit product nou echt interessant is als het dan eindelijk op de markt komt? En gaan we het ook echt eten? Deze avond gaan we hierover in gesprek met de industrie, de horeca-ondernemers en de consument.

Met in dit programma onder anderen

Dé van de Riet
Communicatie-Adviseur Centrale Organisatie voor de Vleessector en woordvoerder vlees.nl
Lisa Stel
Oprichter Lisa goes Vegan
Paul Riteco
Eigenaar d'Swarte Walvis
Peter Verstrate
Pionier ontwikkeling kweekvlees | Mosameat
Ira van Eelen
Kweekvleesidealist | JUST. Clean Meat

Effecten van de vleesindustrie

Jaarlijks slachten we volgens cijfers van de FAO (voedsel- en landbouworganisatie van de VN) wereldwijd 56 miljard dieren.  Vissen en andere zeedieren niet inbegrepen. De gevolgen daarvan worden steeds duidelijker. Vleesproductie gaat niet alleen gepaard met dierenleed, maar draagt ook sterk bij aan klimaatverandering. De veehouderij kost veel water en land en CO2-uitstoot. Daarnaast zijn de grote aantallen opeengepakte dieren een gevaar voor de voedselveiligheid en volksgezondheid, denk aan antibioticaresistentie en ziekte-uitbraken. De vleesconsumptie zal de komende dertig jaar nog eens verdubbelen.

Novel Food

Sinds 1 januari 2018 is de nieuwe Europese Novel Food-wetgeving van kracht. Daarin staat dat ‘nieuwe’ voedingsmiddelen voor ze de markt op mogen, door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) getest moeten worden op veiligheid en kwaliteit. Alle producten en ingrediënten die vóór 15 mei 1997 nauwelijks gegeten zijn binnen de EU, tellen als novel foods. In juni bepaalde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat kweekvlees nog niet geconsumeerd mag worden.

  • Ira van Eelen is als dochter van Willem van Eelen, bedenker van kweekvlees, al 40 jaar met het onderwerp én de discussie bezig. Hoe is kweekvlees ontstaan en wat moet er gebeuren om kweekvlees gangbaar te maken?
  • Dé van de Riet is communicatie-adviseur bij de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en woordvoerder van Vlees.nl. Hoe ziet hij de toekomst van kweekvlees? En wat betekent de komst van kweekvlees voor de vleesindustrie?
  • Lisa Stel is oprichter van Lisa goes Vegan, heeft een plek veroverd op de Duurzame Jonge top 100 en won de Award voor Beste Vegan Kookboek (2017). Ze zet zich in om zowel particulieren als bedrijven te informeren en inspireren voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon. 

  • Als kweekvlees in de toekomst toegelaten wordt tot de Europese markt, zal het in eerste instantie geproefd kunnen worden in restaurants. Dat was ook de bedoeling bij Restaurant D’Swarte Walvis in Zaandam, maar de worstjes liggen nu nog veilig opgeborgen in de vriezer. Eigenaar Paul Riteco vertelt waarom hij voor kweekvlees koos.
  • Peter Verstrate is mede-oprichter van MosaMeat, producent van kweekvlees en opgericht om de concurrentie aan te gaan met supermarktvlees.
maandag 9 jul, 20.00
IJ Zaal
Deze 53 mensen waren aanwezig