Global Trends

Door de ogen van de koe

Wat betekent de nieuwe landbouwvisie voor de melkveehouderij in de regio?
maandag 8 okt 2018, 20.00
ma 8 okt 2018, 20.00
IJ Zaal

Wij kaaskoppen zijn dol op zuivel - in de supermarkt kopen we melkproducten van de 'blije Hollandse koe in de wei'. Maar past het wel in een duurzaam dieet? Op de boerderij staan milieu en dierenwelzijn soms lijnrecht tegenover elkaar. We willen steeds meer melk van de koe, waardoor er per liter minder uitstoot is, maar deze opvoer van 'productie' geeft haar een zwaar bestaan. In deze avond gaan we in gesprek over de nieuwe landbouwvisie en de gevolgen voor de melkveehouderij, vanuit het perspectief dat zo bepalend is voor de Nederlandse identiteit: de koe.

Nieuwe landbouwvisie
Met de nieuwe landbouwvisie van onze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, moet de omslag naar een duurzamer model, de zogeheten kringlooplandbouw, zo snel mogelijk plaatsvinden. Voor boeren moet voortaan het uitgangspunt zijn: produceren met zo min mogelijk grondstoffen in plaats van tegen een zo laag mogelijke kostprijs. Maar wat betekent deze visie voor de ontwikkeling voor de melkveehouderij en zuivel in de schappen

Met in dit programma onder anderen

Hans van der Meer
Fotograaf, columnist en auteur van o.a. Nederland - Uit voorraad leverbaar
Siem de Boer
Melkveehouder
Carel de Vries
Directeur van Courage, innovatieorganisatie van de melkveesector
Sjaak Hoogendoorn
Biologische boer

In dit programma nemen we je samen met fotograaf Hans van der Meer mee in de snel veranderende wereld van de koe. Op melkpakken staat een koe in de wei, met een vlindertje erbij, maar ondertussen is er een discussie gaande of we überhaupt wel melk moeten drinken. Samen met verschillende melkveehouders gaan we in gesprek over wat het betekent om nu boer te zijn, hoe verschillend je kan “boeren” en wat de landbouwvisie van Minister Schouten voor ze betekent.

Het moet anders

© Hans van der Meer

Met Paradox ontwikkelde Hans van der Meer een reizende tentoonstelling en het boek Het moet anders. De tentoonstelling is t/m 28 oktober te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar. Hans van der Meer signeert zijn boek na afloop van de avond.

Over de sprekers:

Siem de Boer
Siem de Boer runt een gangbaar boerderij met 200 koeien net buiten Edam.

Sjaak Hoogendoorn
Sjaak Hoogendoorn heeft met boerderij Achtervennen een biologisch bedrijf met melkvee (55 koeien) en een een nevenlocatie met jongvee & vleesvee (70 koeien). Het vleesvee bestaat uit kruislingkalveren uit eigen koeien met het Belgisch Blauwe ras.  Sjaak wil deze koeien een betere toekomst geven dan de biokalveren die de gangbare bio-industrie in gaan. De stiertjes worden tot os gemaakt.  Alle dieren krijgen weidegang.

maandag 8 okt 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 66 mensen waren aanwezig