Global Trends

Dokteren met DNA

Zijn genenexperimenten de volgende disruptie?
woensdag 28 mrt 2018, 20.00
wo 28 mrt 2018, 20.00
Grote zaal

De volgende revolutie vindt plaats in de biotechnologie. De genetische code van onze lichaamscellen, embryo's en bacteriën is ook data en valt dus te herprogrammeren. De techniek heet CRISPR en met deze knip en plak tool kunnen we de eigenschappen van elk organisme naar onze hand zetten. Hiermee zijn de mogelijkheden eindeloos: de uitbanning van ziektes, de optimalisatie van de staat van ons lichaam en maximale voedingswaarde uit voedsel. Wat is de status van deze ontwikkelingen? Hoe scheiden we sciencefiction van realiteit? En wat is het nieuwe ethisch kader om deze technieken op een verantwoorde manier in te zetten?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met de wetenschappers van de toekomst, Auke en Koen van der Kuil, over de manier waarop zij willen instappen in deze revolutie in de biotechnologie.
  • Daarna een gesprek met regisseur en chief science officer NEMO Rob van Hattum over de inspiratie voor en het maakproces van de documentaire.
  • De wetenschap aan het woord met hoogleraar translationele genetica Annemieke Aartsma – Rus, over hoe we CRISPR kunnen inzetten om ziektes te genezen en ons lichaam te optimaliseren, of misschien waarom we dat beter ook niet kunnen doen.
  • Roland van Dierendonck van de Biohack Academy Waag Society neemt ons mee naar hoe we ook zelf CRISPR kunnen inzetten om genenexperimenten uit te voeren.
  • We sluiten af met het definiëren van het ethisch kader met hoofddocent rechtsfilosofie VU Britta van Beers en filosoof en biomedicus Frank Kupper. In hoeverre mogen we eigenlijk mensen ontwerpen? Is ook syndroom van Down een genetische aandoening die we moeten genezen? En is het verantwoord om dierlijke organen in mensenlichamen plaatsen?

Om alvast een voorproefje te geven van de Meet Up kan je de talk van Dr. ir. Marcel van Mil bekijken. Hij beantwoordt voor Universiteit van Nederland in hoeverre we via genetische modificatie kunnen bepalen hoe onze kinderen eruit gaan zien.

woensdag 28 mrt 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 199 mensen waren aanwezig