De Stad
NRC presenteert

Première: Ziek Gespierd

Première van de NRC-documentaire met nagesprek. Hoe ver gaan jonge mannen voor het perfecte lichaam?
maandag 9 mrt, 20.00
ma 9 mrt, 20.00
Grote zaal

Instagram staat vol afgetrainde mannen. Fitboys met sixpacks lijken de nieuwe norm. In de documentaire ‘Ziek Gespierd’ onderzoekt NRC het streven naar het ideale mannenlichaam. Waar sommige jongens hun doel bereiken, pakt het niet voor iedereen goed uit. We beginnen de avond met de première van de documentaire. Daarna gaan we in gesprek met de geportretteerden, makers en experts.

De opening, het interview met de makers én het nagesprek worden uitgezonden via de livestream. De documentaire zelf niet, deze is vanaf 12 maart te zien op www.nrc.nl.

Over de documentaire

We volgen de 23-jarige Jorjen Neumann. In zijn puberteit hoopte hij door veel te sporten en gezond te eten een sixpack te ontwikkelen. Hij kreeg anorexia en is nu zeven jaar bezig met zijn herstel.

Chris Schoop en Martijn Schoemans staan bijna elke dag in de sportschool en laten zien hoe sporten hun leven bepaalt. Ze posten foto’s van hun lichaam op sociale media en coachen volgers. Wat moeten Chris en Martijn doen en laten om zo gespierd te zijn?

Over de avond

We beginnen de avond met de première van de documentaire. Daarna gaan we in gesprek met de geportretteerden, makers en experts op het gebied van sport, sociale media en gezondheid.

We spreken met hoofdpersoon Jorjen Neumann en online sportcoach Chris Schoop. Kinderarts Annemarie van Bellegem en mediapsycholoog Jolanda Veldhuis praten over het effect van de fitboytrend op jongeren. NRC-redacteur Martine Kamsma modereert de avond.

  • Jorjen Neumann is de hoofdpersoon van de documentaire. Hij wilde in zijn puberteit gespierd worden. Door veel te sporten en gezond te eten hoopte hij een sixpack te ontwikkelen. Beetje bij beetje sloeg hij daarin door. Hij kreeg anorexia en is nu zeven jaar bezig met zijn herstel.
  • Annemarie van Bellegem is kinderarts bij het Amsterdam UMC. Ze is gespecialiseerd in eetstoornissen bij adolescenten.
  • Jolanda Veldhuis is onderzoeker op het gebied van mediapsychologie en gezondheidscommunicatie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar de invloed van (sociale) media op het ideaalbeeld bij jongeren.
  • Chris Schoop is Online Sportcoach en Front Office Medewerker aan de Hogeschool van Rotterdam. Als online sportcoach ondersteunt hij mensen in het behalen van hun fitnessdoelen. Onder het motto ‘train hard but train smart’ geeft hij tips over voeding en trainingsschema’s.
  • JayJay Boske is ex-topsporter, ondernemer en heeft een eigen YouTube kanaal genaamd ‘Day 1′. In samenwerking met Men’s Health heeft hij begin dit jaar een documentaire en bijbehorende fitnessgids gemaakt, speciaal gericht op jongeren die op een gezonde manier willen beginnen met trainen.
maandag 9 mrt, 20.00
Grote zaal
Deze 240 mensen waren aanwezig