Global Trends
Movies that Matter x PdZ

Docu: Welcome to Sodom

Film over Ghanese stortplaats met ruim 250.000 ton aan Westers elektrisch afval.
This event is in English
Monday 29 Apr, 20.00
ma 29 apr, 20.00
Grote zaal
Comment

Waar gaat je weggegooide telefoon of laptop naartoe als je een nieuwe hebt gekocht? Grote kans dat hij terecht komt op Agbogbloshie in de Ghanese hoofdstad Accra. Deze gigantische vuilstortplaats is een van de meest giftige plekken ter wereld. Er ligt rond de 250.000 ton aan oude smartphones, airconditioners en allerlei ander elektrisch afval. Allemaal producten afkomstig uit de het Westen en allemaal illegaal verscheept naar Ghana. Op deze gevaarlijke plek werken en leven meer dan 6.000 mannen, vrouwen en kinderen. Zij hebben Agbogbloshie vernoemd naar Sodom - de verdorven plaats uit de Bijbel.

Over de film
Ondanks het apocalyptische karakter van de afvalstad, is het einde der tijden er niet nabij: de grootste elektrische vuilstort ter wereld groeit met de dag. Dit afvoerputje van de moderne, geglobaliseerde wereld is tot aan de nok gevuld met de gevolgen van korte termijn consumentisme, symbolisch voor een kapitalistische wegwerpcultuur. In Sodom beleeft iedereen de zegeningen van het digitale tijdperk. Het is een plek vol tegenstrijdigheden; het biedt de mensen die er afhankelijk van zijn een bestaan, maar bedreigt tegelijkertijd ook hun leven wegens de ernstige vervuiling. Deze prachtig geschoten film van Christan Krönes en Florian Weigensamer, vol beelden die op je netvlies blijven branden, vertelt de persoonlijke verhalen van verschillende mensen voor wie deze plek een thuis vormt.

Filmfestival Movies that Matter maakt een uitstapje naar Pakhuis de Zwijger en presenteert een schrijnend portret van de consequenties van hedendaags consumentisme. Vooraf gaat Lynn Zebeda, oprichter van Dr. Monk, in gesprek met Jan Vlak, directeur van Wecycle, en Joost de Kluijver, oprichter van Closing the Loop.

  • regisseur: Christian Krönes / Florian Weigensamer
  • taal: Engels, Engels ondertiteld
  • tijd: 90 minuten

This event is in English
Monday 29 Apr, 20.00
Grote zaal
These 103 people attended