Global Trends
Vermoord voor het milieu

Docu: War on Minerals

Steeds meer natuurbeschermers bevinden zich in de vuurlinie. Hoe stoppen we het opkomende geweld? Documentaire met nagesprek.
vrijdag 19 mei 2017, 19.30
vr 19 mei 2017, 19.30
Grote zaal

Elke week worden drie mensen vermoord omdat zij opkomen voor de natuur. Eén van hen was een Nederlander, Willem Geertman. Tot het bittere eind verzette hij zich tegen de oprukkende mijnbouw in zijn tweede thuisland, de Filippijnen. In de documentaire War on Minerals gaan we op zoek naar de ware toedracht van de moord en duiken we dieper in de wereld van conflicterende belangen, waardoor natuurbeschermers zoals Willem in de vuurlinie komen te staan. Samen met onder andere Femke Wijdekop, die zich met het project 'Bescherm de natuurbeschermer' inzet voor meer veiligheid, gaan we in discussie. Wie zijn deze natuurbeschermers? Waar vechten zij voor, en wie komen ze tegen in hun strijd? Maar vooral: wat is nodig om dit geweld te stoppen? En hoe kan Nederland daaraan bijdragen?

Met in dit programma onder anderen

  • Femke Wijdekop is jurist en specialist op het gebied van mensenrechten bij natuurorganisatie IUCN NL. Met het project Bescherm de natuurbeschermer zet ze zich in voor meer veiligheid voor natuurbeschermers.
  • Herman Geertman is de broer van de vermoorde natuurbeschermer Willem Geertman. Sinds zijn dood zet Herman zich in om het onrecht rond zijn moord aan de kaak te stellen.
  • Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, reisde met haar gezin de wereld rond om te werken aan duurzaamheid. Ze woonde jarenlang in Indonesië, waar ze hard geconfronteerd werd met de impact van de niet-duurzame wereldeconomie op mensen en natuur. De ontbossing, vervuiling en mensenrechtenschendingen maakten haar extra strijdlustig. Bij terugkomst in Nederland trof ze een land dat hoognodig duurzame ambities en inspiratie kon gebruiken, en besloot om hier in actie te komen.

Over de documentaire

  • Regisseur: Jacco Groen, Springfilm
  • Taal: Engels, Filipino en Nederlands gesproken
  • Voertaal nagesprek: Nederlands
  • Meer informatie vind je op de website van Bescherm de natuurbeschermerBescherm de natuurbeschermer is een samenwerking tussen IUCN NL, Milieudefensie, Friends of the Earth International en Global Witness en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. De première van War on Minerals wordt ondersteund door Springfilm, ActionAid, Greenpeace, Justice and Peace, KNNV, Landschappen NL, Mensen met een Missie, NatuurCollege, Natuurmonumenten, Oneworld, Peace Brigades International-Nederland, Rights of Nature NL – Nature’s Rights en Stop Ecocide NL.
vrijdag 19 mei 2017, 19.30
Grote zaal
Deze 238 mensen waren aanwezig