De Stad
Voorpremière

Docu: De Vrouwen van Venserpolder

Een film over powervrouwen die zaaien en oogsten in de Bijlmer
vrijdag 22 feb, 20.00
vr 22 feb, 20.00
Studio
Reageer

In de schaduw van de Arena, waar de godenzonen van Ajax spelen, ligt Venserpolder. Zestien gesloten woonblokken met openbare, groene ‘binnenhoven’ die broedplaatsen zijn geworden voor ontspoorde jongeren, armoede en uitzichtloosheid. Hier besluit een groep vrouwen om het tij te keren en samen een moestuin te beginnen. De vrouwen laten zien hoe stadslandbouw bijdraagt aan sociale samenhang, gezondheid en vergroening van de stad. Na afloop van de documentaire is er een Q&A met o.a. regisseur Eva de Breed (Human), Stephanie Welvaart (impactleider Bloei&Groei) én Meli en Gilma, twee vrouwen uit de film.

Over de sprekers

  • Eva de Breed is de regisseur van de documentaire ‘Vrouwen van de Venserpolder’. We gaan met haar in gesprek over waarom zij deze film wilde maken.
  • Stephanie Welvaart is impactleider bij Bloei & Groei, het initiatief achter de stadstuin uit de film. Bloei & Groei creëert plekken en momenten in de stad waar vrouwen tot bloei komen, zoals de tuin middenin Zuidoost. Maar deze moestuin is geen typisch stadslandbouw initiatief. De tuin is speciaal voor vrouwen uit de buurt en er wordt niet alleen getuinierd, maar ook gewerkt aan de relatie met de natuur, jezelf en de leefomgeving. Samen met een tuincoach gaan de vrouwen op hun eigen perceel van 10m2 aan de slag. Daarnaast is de tuin een ontmoetingsplek voor de vrouwen in de Venserpolder. We gaan met Stephanie in gesprek over hoe dit soort burgerinitiatieven bij kunnen dragen aan een sociale en groene stad.
  • Manuela Balsemhof is in 2015 gestart met een tuintje bij Bloei & Groei. In de loop der jaren heeft zich een samenwerkingsrelatie ontwikkeld. Zo is Manuela o.a. betrokken geweest bij de samenwerking tussen Bloei & Groei en Venserpolder Groeit en Leeft als coördinator van de reeks laagdrempelige groene workshops die aangeboden werd in Venserpolder.
  • Vanuit het Louis Bolk Instituut doet Sjef Staps o.a. in de Venserpolder onderzoek naar de betekenis van stadstuinen voor de positieve gezondheid en zelfredzaamheid van bewoners. Wat kunnen projecten als de Bloei & Groei stadstuin bijdragen aan een socialere stad?

Trailer

 

vrijdag 22 feb, 20.00
Studio
Deze 88 mensen waren aanwezig