De Stad
Filmscreening & nagesprek

Docu: Verdacht

Over de impact van politiecontroles.
dinsdag 19 feb, 19.00
di 19 feb, 19.00
New Metropolis
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats in New Metropolis, onze dependance in Amsterdam Nieuw-West.

De documentaire 'Verdacht' laat veertien verschillende Nederlanders aan het woord, met uiteenlopende beroepen (installateur, leraar, advocaat, militair, politieagent) van verschillende leeftijden en afkomsten. Ze hebben één overeenkomst: de politie wil regelmatig weten wat ze doen en waar ze naartoe gaan. Verdacht is een indringende documentaire die de kijker laat voelen hoe is het is om bij voorbaat verdacht te zijn. Vanaf 19 uur kan je komen genieten van een soepje en om half 8 start de documentaire. Na de vertoning gaan we met verschillende sprekers uit Nieuw-West in gesprek over hun ervaring met etnisch profileren.

In de documentaire ‘Verdacht’ doen Nederlanders verslag van hun soms bizarre en onthutsende ervaringen met de politie, waarbij hun huidskleur hen tot verdachte maakt. In de documentaire beantwoorden ze de vraag: “Welke ervaring met de politie is jou het meest bij gebleven?” De een vertelt over de vernedering ten overstaan van zijn moeder, de ander hoe hij is uitgemaakt voor aapje en nog een ander hoe zijn broek van zijn lijf is getrokken door collega agenten. Verdacht is een indringende documentaire waarin de kijker ervaart hoe het voelt om bij voorbaat verdacht te zijn.

Verdacht is de eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: deze documentaire is gemaakt door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.

Controle Alt Delete
Etnisch profileren, een vorm van discriminatie door de politie, is geruime tijd onderwerp van politiek-maatschappelijk debat. Jaarlijks vinden in de Melkweg bijeenkomsten plaats onder de titel Controle Alt Delete, een initiatief van Stichting Blikopeners en IZI Solutions.

Controle Alt Delete is in het leven geroepen om etnisch profileren en politiegeweld tegen te gaan door middel van het organiseren van bijeenkomsten, het produceren van kritische films en het geven van workshops. Een vaste samenwerkingspartner is Amnesty Nederland. Daar waar mogelijk wordt er nauw samengewerkt met andere mensenrechtenorganisaties en grassroots bewegingen. Voor institutionele partijen zoals het ministerie Justitie & Veiligheid en de politie is Controle Alt Delete een kritische gesprekspartner waaraan men zich kan scherpen.

dinsdag 19 feb, 19.00
New Metropolis
Deze 14 mensen waren aanwezig