Global Trends
IDFA x PdZ

Docu: Towards a Fragmented Anatomy & North

Wat zijn de gevolgen van de snelle technologische en economische ontwikkelingen voor ontwikkelingslanden die razendsnel verstenen?
Toegang vanaf € 11.50
zondag 24 nov 2019, 10.30
zo 24 nov 2019, 10.30
Grote zaal

Technologische en economische ontwikkelingen zijn nog nooit zo snel gegaan als in de afgelopen halve eeuw. De gevolgen daarvan worden het sterkst gevoeld in ontwikkelingslanden, die sinds de eeuwwisseling bezig zijn met een razendsnelle inhaalslag.

Sachin Yaduvanshi balt de groeistuipen van zijn vaderland India samen tot een vertelling die zich ontrolt in één dag. We beginnen in de ongerepte natuur waar de ochtendzon over de velden schijnt en de wind door de bomen waait. De groene wildernis maakt plaats voor landbouw en uiteindelijk grijze gebouwen. In lange, meditatieve beelden die ondersteund worden door een sobere maar effectieve soundtrack, met telkens één dominant geluid, zien we de wereld verstenen en worden kwetterende vogels vervangen door toeterend verkeer.

De avond waar dit collectieve coming-of-ageverhaal mee eindigt is onheilspellend. Afgezet tegen de ouderdom van de aarde is de geschiedenis van de mensheid niet meer dan een ademtocht. Toch zijn we erin geslaagd in die korte tijd alles te veranderen.

IDFA 2019 | Trailer | Towards a Fragmented Anatomy from idfa on Vimeo.

Credits
– 15 min
– kleur
– DCP
– Gesproken talen: Geen dialoog
– Ondertiteling in: Niet van toepassing

Regisseur
Sachin Yaduvanshi

Production
Central University of Rajasthan, Nisha Paliwal, Jyoti Karnawat, Rajat Srivatsava

Cinematography
Sachin Yaduvanshi

Editing
Sachin Yaduvanshi

Screening copy
Sachin Yaduvanshi

Let op: voorafgaand aan Towards a Fragmented Anatomy wordt de docu North vertoond.

IDFA 2019 | Trailer | North from idfa on Vimeo.

Over North
In Yukon, in het uiterste noordwesten van Canada, leven de mensen in the middle of nowhere, in een adembenemend berglandschap met lange koude winters en korte zomers. Tientallen jaren geleden was dit een welvarende mijnstreek, waar mensen uit diverse plekken op de wereld neerstreken om geld te verdienen. De meeste mijnen zijn nu gesloten, het landschap ligt er verlaten en geschonden bij.

North vertelt het verhaal van dit gebied op een poëtische, maar daarmee niet minder confronterende manier. De beelden tonen aanvankelijk vooral fraaie vergezichten, trage rijders langs restanten van gebouwen en sporen van mijnbouw, aangevuld met oude filmbeelden. Later in de film verschuift de focus, en tonen luchtopnamen de enorme milieuschade aan land en water.

De soundtrack bestaat uit herinneringen en ervaringen van de vroegere mijnwerkers en de oorspronkelijke en huidige bewoners van het gebied. Zij vertellen over vrijheidsdrang en goudkoorts, maar ook over de keerzijde daarvan. Samen vormen zij een verhaal over de innige maar ook destructieve verhouding van de mens tot het land en de natuur.

Credits
– 49 min
– kleur
– DCP
– Gesproken talen: Engels
– Ondertiteling in: Engels

Regisseur
Leslie Lagier

Production
Nicolas Brevière namens Local Films

Cinematography
Leslie Lagier

Editing
Leslie Lagier

Sound
Pali Meursault

Sound Design
Pali Meursault, Gilles Benardeau

Music
Éric Bentz

World Sales
Nicolas Brevière namens Local Films

Screening copy
Local Films

Toegang vanaf € 11.50
zondag 24 nov 2019, 10.30
Grote zaal