De Stad

Docu: The Boys Next Door

Wanneer is integratie geslaagd? Een kijkje in woonproject Startblok Riekerhaven + nagesprek.
woensdag 29 nov 2017, 20.00
wo 29 nov 2017, 20.00
Studio
Reageer

Startblok Riekerhaven is een woonproject in Nieuw-West waar 280 Nederlandse jongeren samenwonen met net zoveel statushouders. Het experiment begon op 1 juli 2016 en vele soortgelijke huisvestingsprojecten voor statushouders volgen nu. In de documentaire ‘The Boys Next Door’ zien we regisseur Bobbie met haar nieuwe buren. Ze gaat op zoek naar een manier om met Mootie uit Syrië, Meron uit Eritrea en Salihou uit Senegal -ondanks de cultuurverschillen- samen te leven. Dit blijkt niet altijd even makkelijk. Wat kunnen we leren van deze huisvestingsprojecten? Na de vertoning gaan we in gesprek met bewoners, betrokkenen en experts.

Over de documentaire

The Boys Next Door gaat over idealisme, vooroordelen en integratie. De verschillende verwachtingen en situaties gedurende het eerste half jaar worden in beeld gebracht. Hiermee hoopt Bobbie mensen aan het denken te zetten en over wat er nodig is om tot integratie te komen. Ze wil niet ter discussie stellen of we wel of niet vluchtelingen moeten opvangen in Nederland, maar wat we moeten doen als ze er eenmaal zijn. Daarin vindt ze het belangrijk dat we de (cultuur)verschillen niet ontkennen maar juist bespreekbaar maken. Kunnen wij een samenleving bouwen waarin plaats is voor iedereen?

Official Trailer The Boys Next Door

Na het bekijken van de documentaire gaan we in gesprek. Hoe vinden de bewoners, de zelf-beheerders en de woningcorporatie het gaan? Wat is er nodig om je thuis te laten voelen? In de docu zien we dat Bobbie vaak langs gaat bij haar Eritrese buren. Volgens een rapport dat afgelopen augustus verscheen is er geen recente groep asielzoekers die verder afstaat van de Nederlandse samenleving dan de Eritreeërs. Het rapport komt met een aantal adviezen. Wat kunnen we hiervan leren?

woensdag 29 nov 2017, 20.00
Studio
Deze 99 mensen waren aanwezig