De Stad
Global Trends

Docu: Taxibotsing

Wat is de impact binnen de taxibranche door de komst van Uber? In gesprek met filmmaker Frans Bromet e.a.
dinsdag 18 jul 2017, 19.30
di 18 jul 2017, 19.30
Studio

De digitalisering van het leven op aarde heeft vergaande gevolgen in talloze sectoren. Filmmaker Frans Bromet volgt in de documentaire ‘Taxibotsing’ de strijd van de gevestigde taxiwereld tegen Uber, een digitaal programmaatje dat op den duur wil gaan heersen over het openbaar vervoer in de hele wereld. Na de vertoning van deze documentaire gaan we met elkaar in gesprek over de impact van Uber op de taxibranche in Nederland.

De komst van Uber stuit ook in Nederland op grote weerstand bij de gangbare taxichauffeurs, door de concurrentie die zij ondervinden en door de illegale activiteiten van Uber. Alle wettelijke voorschriften waaraan taxichauffeurs moeten voldoen, worden door Uber aan zijn laars gelapt. De overheid houdt zich voornamelijk stil, want de mythe leeft dat digitalisering ongeveer hetzelfde is als vooruitgang. De uitkomst van de botsing tussen twee werelden is ongewis, maar waarschijnlijk is het grote geld zoals altijd de overwinnaar.

  • Frans Bromet heeft door de jaren heen zijn eigen werkwijze ontwikkeld. Als film- en programmamaker heeft hij na een lange carrière in de speelfilm, ongeveer twintig jaar geleden besloten om nooit meer iets in scène te zetten: “Voor mijn camera komen sindsdien alleen nog maar echte mensen met hun eigen, authentieke verhalen”.
  • Martijn Arets is internationaal expert op het gebied van schaalbare online platformen als Airbnb (deeleconomie), Kickstarter (crowdfunding) en Uber (‘gig’ economy). Martijn heeft een achtergrond in marketing en branding en schreef eerder het boek ‘Brand Expedition, een reis langs de 20 meest inspirerende Europese merken’ en ‘Crowdfunding, de hype voorbij’. Op dit moment schrijft hij mee aan drie boeken: WavemakersDe Platformrevolutie en Crowdfunding voor Dummies.
  • Melanie Peters is directeur van het Rathenau Instituut. Het Rathenau instituut stimuleert de publieke en politieke meningsvorming over de maatschappelijke aspecten van wetenschap en technologie. “Vanuit publiek belang moeten we deelplatformen voldoende ruimte geven bestaande markten te innoveren. Maar voordat ze in hun sector te dominant zijn, moeten we ze reguleren.”

‘Taxibotsing’ is een documentaire van &Bromet i.s.m. KRO-NCRV en mede mogelijk gemaakt door CoBo. Verwachte uitzenddatum op NPO2: september 2017. 

dinsdag 18 jul 2017, 19.30
Studio
Deze 64 mensen waren aanwezig