Global Trends
IDFA x PdZ

Docu: Solidarity

Zijn de rechten van werknemers ondergeschikt aan de machinaties van het kapitalistische systeem?
Toegang vanaf € 11.50
zaterdag 23 nov 2019, 20.00
za 23 nov 2019, 20.00
Grote zaal

In hoeverre zijn de rechten van werknemers ondergeschikt aan de machinaties van het kapitalistische systeem? Solidarity volgt de activiteiten van de Blacklist Support Group, die opkomt voor gedupeerden van een zwarte lijst-systeem in de Britse bouwindustrie.

Werknemers die lid waren van een vakbond en kritiek hadden op de werkomstandigheden of het arbeidsproces werden op een geheime boycotlijst gezet. De lijst werd jarenlang bijgehouden en had grote gevolgen voor de getroffen werknemers, die vaak niet meer aan het werk kwamen en soms zodanig in de knoop raakten dat zelfmoord de enige uitweg leek. Het schandaal werd in 2009 onthuld. Uit bewijsstukken bleek dat er zelfs werd gewerkt met undercoveragenten, die relaties aanknoopten met enkele vrouwelijke activisten.

Filmmaker Lucy Parker voert gesprekken met werknemers die op de lijst belandden, volgt de activiteiten van rechtenstudenten die de zaak bestuderen en bezoekt publieke bijeenkomsten met vakbondsleden. Zo legt ze de pijnpunten bloot van een bedenkelijke en verbazingwekkende praktijk die aantoont hoe kwetsbaar mensenrechten zijn, ook in een Westerse democratie.

Credits
– 75 min
– kleur
– DCP
– Gesproken talen: Engels

Regisseur
Lucy Parker

Production
Kate Parker namens City Projects, Lucy Parker

Cinematography
Nick Gordon Smith

Editing
Lucy Parker, Lucy Harris

Sound
James Bull

Toegang vanaf € 11.50
zaterdag 23 nov 2019, 20.00
Grote zaal