Creatieve Industrie

Docu: SAMAR

Documentaire over het idealistische leven in de sociaal-anarchistische kibboets Samar en nagesprek met de regisseur.
vrijdag 11 okt, 20.00
vr 11 okt, 20.00
Studio

De sociaal-anarchistische kibboets Samar is als een groene oase in de Israëlische woestijn, met prachtige palmbomen die de zoetste dadels produceren. De afgelopen vier decennia hebben de bewoners van Samar geprobeerd te doen wat de rest van het land niet lukt: leven in een samenleving gebaseerd op vertrouwen, solidariteit en open dialoog. Door de ogen van drie verschillende individuen, ieder met hun eigen dromen en teleurstellingen, verkent de documentaire de (on)mogelijkheden van het leven in een kleine, idealistische gemeenschap. Wat is ervoor nodig om volgens je principes en dromen te leven?

Met in dit programma onder anderen

SAMAR – vliegen we of vallen we? volgt het leven in Samar gedurende een jaar, te beginnen bij de dadeloogst in de intense zomerhitte. Het harde werk tijdens de oogst verenigt de gemeenschap. Maar zodra dat gemeenschappelijke doel is bereikt en de eigenwijze Samaritanen gelijkgestemde beslissingen moeten nemen over het beheer van de plek, wordt het duidelijk dat hun manier van leven niet enkel rozengeur en maneschijn is. De film onderzoekt wat er nodig is om volgens je idealen en principes te leven. Welke offers zijn de Samaritanen bereid te brengen om het leven te leiden dat ze willen leiden? Hoe zorgen zij ervoor dat hun kwetsbare gemeenschap, ondanks hun onderlinge verschillen en menselijke tekortkomingen, toch zal overleven?

Meer sprekers volgen binnenkort. 

Dikla Zeidler

Dikla Zeidler (1984) is geboren in een kibboets vlakbij Samar, maar woont vanaf haar 8e in Nederland. Ze begon als journalist maar realiseerde zich al snel dat haar interesse vooral lag bij de verhalen achter het nieuws. Ze debuteerde in 2013 als documentairemaker met de persoonlijke film Mijn Zusje, de Soldaat. Ze heeft sindsdien aan meerdere producties meegewerkt als (camera-) journalist, researcher en co-regisseur. SAMAR – are we flying or falling? is haar tweede documentaire.

Credits

  • Tijd: 55 minuten
  • Producent: Submarine
  • Co-producent: EOdocs
  • Geschreven en geregisseerd door Dikla Zeidler
  • Producers: Femke Wolting, Bruno Felix
vrijdag 11 okt, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 7 mensen zijn aanwezig