De Stad
Filmpremière met nagesprek

Docu: Requiem for Williamsburg

Hoe ontstaat gentrificatie en wat moeten we ermee?
vrijdag 7 jun 2019, 20.00
vr 7 jun 2019, 20.00
Studio

Naar aanleiding van de documentaire 'Requiem for Williamsburg' gaan we in gesprek over 'gentrificatie'. Dit woord staat pas sinds 2006 in de Dikke Van Dale. Maar bewoners van voorheen slechte stadsbuurten, ondervinden al veel langer aan den lijve wat gentrificatie is. Stadsdelen waar je vroeger niet dood gevonden wilde worden, zijn hip and happening. Het niet meer in je oude buurt kunnen blijven, omdat wonen er te duur wordt. Deze ontwikkelingen spelen van New York tot Amsterdam. Hoe ontstaat gentrificatie eigenlijk en kun je er iets aan doen?

De documentaire ‘Requiem for Williamsburg’ is een korte film over de Utrechtse kunstenares Paulien Lethen die in 1987 naar Williamsburg in New York verhuisde. Nu de hipste wijk ter wereld, toen een achterbuurt gedomineerd door drugdealers en prostitutie. Paulien is een van de krachten achter de verbetering van haar buurt, totdat supergentrificatie ook haar dwingt een moeilijke keuze te maken.

Na de documentaire gaat presentatrice Irene van der Aart in gesprek met regisseur Yara Hannema, producent Stella Bronwasser en gentrificatie-experts Ad Hereijgers en Cody Hochstenbach over veranderende steden, de rol van gentrificatie en de gevolgen daarvan.

vrijdag 7 jun 2019, 20.00
Studio
Deze 107 mensen waren aanwezig