Docu: Onderkomen

Kunnen deze jongens terug naar hun land van herkomst?
woensdag 12 sep, 20.00
wo 12 sep, 20.00
Studio
Reageer

Momenteel worden in toenemende mate vluchtelingen, inclusief gezinnen met kinderen, gedeporteerd naar de landen waarvan ze gevlucht zijn. Maar hoe kunnen wij weten of deze landen wel veilig zijn? Is het überhaupt moreel verantwoord om te bepalen wie waar heen mag? Ter inspiratie kijken wij deze avond naar de documentaire 'Onderkomen'. Hierop volgt een nagesprek met de makers van de film, activisten, beleidsmakers en vluchtelingenorganisaties over alternatieve oplossingen, de impact van deportatie en de legitimiteit daarvan. Ook kijken we naar wat wij in Nederland kunnen doen om vluchtelingen te verwelkomen als nieuwe landgenoten. De avond is voor iedereen met een interesse in het thema van vluchtelingen en meer behoefte aan diepgang.


Over de Documentaire Onderkomen
ONDERKOMEN vertelt het verhaal van drie Afghaanse jongens die als minderjarigen en zonder ouders naar Nederland vluchtten en inmiddels al jaren in afwachting zijn van een verblijfsstatus. Met steun van gepensioneerde Maastrichtenaren proberen de jongens hun hoofd boven water te houden. Als alleenstaande minderjarige vreemdelingen kregen Ghullam, Keiber en Noori een speciale (amv-)status. Die is inmiddels echter verlopen en voor de Afghaanse jongens is er weinig zicht op een verblijfsvergunning in Nederland. Ondertussen wonen ze al jaren in een flat die op de slooplijst staat en mogen ze niet werken of studeren. Dus vullen ze hun tijd met wachten, sporten en rappen.  De vrijwillige medewerkers van VLOT – een werkeenheid van het Leger des Heils die hulp biedt aan (bijna) uitgeprocedeerde asielzoekers – trekken zich het lot van de jongens aan. Ze helpen hen met aanvragen bij de IND en het voorzien van de dagelijkse levensmiddelen. 

Onderkomen is een hartverwarmende documentaire van filmmaker Jacqueline van Vugt, waarin ze de verledens van de drie jongens verbeeldt middels mooie animaties. De documentaire zal deze avond het inspiratiepunt zijn voor een gesprek waarin we meerdere kanten van het verhaal zullen belichten. 

woensdag 12 sep, 20.00
Studio
Deze 76 mensen waren aanwezig