Creatieve Industrie

Docu: Monumental Crossroads

Over de culturele spanningen rondom het verleden van het Zuiden van de VS. Nederlandse première documentaire + nagesprek.
vrijdag 25 okt 2019, 00.00
vr 25 okt 2019, 00.00
Studio

Wie bepaalt wat het waard is om te herinneren? Met die vraag ging regisseur Tim van den Hoff in de zomer van 2017 naar New Orleans om het weghalen van in opspraak geraakte standbeelden vast te leggen. In een road trip van 10.000 kilometer door het Zuiden van de VS en met uiteenlopende ontmoetingen met voor- en tegenstanders, probeert de film een antwoord te geven op de vraag wat het bewaren waard is aan deze ‘Southern Heritage’.

In het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten lopen de gemoederen hoog op als monumenten van de burgeroorlog één voor één worden verwijderd. Nadat een witte extremist negen zwarte kerkgangers dood schoot in Charleston, South Carolina in 2015, worden monumenten en symbolen van het Zuidelijke leger steeds meer bekritiseerd. Toen in 2017 de burgemeester van New Orleans aankondigde de vier grootste monumenten in de stad te verwijderen, werd er luid geprotesteerd tegen deze ‘genocide van de witte cultuur’. Tim van den Hoff volgde voor de film de monumentale schokgolf door het zuiden en bevond zich al snel in Charlottesville, ingeklemd tussen de K.K.K. en duizend tegendemonstranten.

Met bijdragen van:

  • Tim van den Hoff (1981) studeerde Wijsbegeerte in Rotterdam en werkte voor VPRO alvorens zijn eigen films te gaan maken. In 2017 ontving hij twee onderscheidingen op de Cannes Corporate and TV awards voor zijn korte film over het leven in een TBS-kliniek. Eerder maakte hij op RTV Rijnmond de achtdelige televisieserie Grenzeloze Rotterdammers over de na-oorlogse migratiegeschiedenis van Rotterdam. Monumental Crossroads is zijn eerste lange documentaire.
  • Fred de Vries is schrijver en journalist en woont sinds 2003 in Zuid-Afrika. Hij schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en Elsevier Weekblad over zijn belevenissen daar. Hij publiceerde eerder o.a. Club Risiko. De jaren tachtig toen en nu, Pistorius: elk land zijn held en Afrikaners. Een volk op drift. Voor Wiegelied voor de witte man trok hij in totaal drie maanden door het Diepe Zuiden van de VS en sprak hij met experts en betrokkenen.
  • Ida Does is een onafhankelijke prijswinnende regisseur en producent van documentaires en T V series. Haar werk richt zich op thema’s uit de (koloniale) geschiedenis, kunst, cultuur, sociale rechtvaardigheid en (Caribische) pioniers. De afgelopen jaren werd o.a. een vijfdelige TV Serie over jongeren op Curaçao uitgezonden. Op dit moment werkt ze aan haar documentaire ‘Kralen en Nootmuskaat’ waarin zij de aanloop naar de grote slavernij expositie van het Rijksmuseum (2020) vastlegt. Ook brengt ze in 2021 de documentaire ‘Everyday Dignity’ uit waarin ze een beeld schetst van het pionierswerk en de hedendaagse betekenis van professor Philomena Essed.

Credits Monumental Crossroads
Time: 54 minutes
Year: 2018
Director: Tim van den Hoff

vrijdag 25 okt 2019, 00.00
Studio
Deze 46 mensen waren aanwezig