Global Trends
Voorgesprek + filmvertoning

Docu: Knock Down the House

Nieuwe politiek voor een andere toekomst: een barvrouw, een verpleger/pastoor, een moeder, en de dochter van een mijnwerker.
dinsdag 17 sep, 20.00
di 17 sep, 20.00
Grote zaal

De documentaire 'Knock Down the House' volgt de campagne(strijd) van vier inspirerende vrouwen in hun poging om een omwenteling teweeg te brengen in het Amerikaanse Congres, tijdens de verkiezingen van 2018. Het zijn kandidaten die zich onderscheiden van de beroepspolitici van het politieke establishment in de USA (81% man, bijna altijd wit, meestal miljonair, en heel veel advocaten): een barvrouw, een verpleger/pastoor, een moeder, en de dochter van een mijnwerker.

Ze werken bottom-up, accepteren geen privaat geld, en maken onderdeel uit van een bredere beweging om het politieke landschap in Amerika te veranderen. Naast het vertonen van de film, vindt er een kort voorgesprek plaats over welke stappen en personen aan de basis zouden kunnen (gaan) staan voor een politieke omwenteling in Nederland.

Over de film: Knock Down The House

Vier uitzonderlijke vrouwen zetten grassroots-campagnes op tegen machtige gevestigde spelers in Knock Down the House (2019), een inspirerende blik op de tussentijdse verkiezingen van 2018 die de machtsverhoudingen in Amerika deden omslaan.

Toen haar familie getroffen werd tijdens de financiële crisis, moest de in the Bronx geboren Alexandria Ocasio-Cortez dubbele diensten draaien als barvrouw om executieverkoop van haar huis te voorkomen. Nadat ze haar dochter verloor aan een te voorkomen medische aandoening, wist Amy Vilela niet wat te doen met de woede die ze voelde over het gebroken Amerikaanse gezondheidszorgsysteem. Nadat de politie een ongewapende zwarte man doodschoot en tanks haar buurt binnenkwamen, ging Cori Bush, een geregistreerde verpleegster en pastor, de straat op. De dochter van een mijnwerker, Paula Jean Swearengin, was het zat om haar vrienden en familie te zien lijden onder de milieueffecten van de kolenindustrie.

Winnaar van de publieksprijs: U.S. Documentary and the Festival Favorite Award op het Sundance Filmfestival van 2019, volgt Knock Down the House de campagnestrijd van deze buitengewone vrouwen, terwijl ze hun gemeenschap mobiliseren, kiezers betrekken en een beweging starten in een tijd van historische volatiliteit in de Amerikaanse politiek.
  • Regie: Rachel Lears (The Hand that Feeds)
  • Script: Lears & Robin Blotnick (The Hand that Feeds)
  • Productie: Lears, Blotnick & Sarah Olson (Fed Up).
  • Muziek: Ryan Blotnick (The Hand that Feeds).
  • Taal: Engels, Spaans
dinsdag 17 sep, 20.00
Grote zaal
Reserveer
Deze 8 mensen zijn aanwezig