De Stad
Global Trends

Docu: Ik alleen in de klas

Wat voor maatregelen moeten we nemen om stagediscriminatie tegen te gaan? In gesprek n.a.v. de docu ‘Ik alleen in de klas’.
donderdag 11 mei 2017, 20.00
do 11 mei 2017, 20.00
Grote zaal

Uit de staat van het onderwijs van 12 april 2017 blijkt dat studenten met een niet-westerse migratieachtergrond veel minder kans hebben op een stageplek of een baan. Ook blijkt dat scholen blijven samenwerken met stagebedrijven terwijl deze bedrijven bepaalde studenten discrimineren. Na de vertoning van de documentaire 'Ik alleen in de klas', nodigen we mbo’ers uit om hun ervaringen te delen en om hun mening te geven over de aanpak van dit probleem.

Hoe kijken MBO-studenten zelf aan tegen discriminatie en vooroordelen bij het zoeken naar een stage?  Wat zijn hun ervaringen? Wat denken zij dat er nodig is voor verandering? Wat kan en moet er anders, op scholen en bij leerwerkbedrijven? En hoe gaan MBO’s en organisatie om met stagediscriminatie? Wat voor maatregelen worden er genomen? Tegelijkertijd nodigen we sleutelfiguren uit die naar deze verhalen komen luisteren. Hoe kunnen opleiding MBO-raden en instanties hun verantwoordelijkheid hierin pakken? Naar aanleiding hiervan zullen de deelnemende organisaties (College rechten van de mens, izi-solutions, De Familie, JOB) hier een followup aangeven.

Docu: Ik alleen in de klas

In Ik alleen in de klas (voorheen Zwart.NL) gaat regisseur Karin Junger, witte moeder van drie zwarte kinderen, samen met haar familie de confrontatie aan met het racisme dat zij in hun dagelijks leven ervaren. Twaalf jongeren komen bij elkaar op een landgoed in Frankrijk. De groep bestaat uit de kinderen van regisseuse Karin Junger en hun vrienden. Allen zijn gekleurd en hebben een gedeeld gevoel van uitsluiting in de Nederlandse samenleving. Door gebruik te maken van re-enactment worden pijnlijke situaties opnieuw vormgegeven.

In Ik alleen in de klas laat Karin Junger zien welke impact subtiele en minder subtiele vormen van racisme hebben op het leven van jonge Nederlanders.

Crystal from De Familie Film & TV on Vimeo.

donderdag 11 mei 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 123 mensen waren aanwezig