Global Trends
IDFA x PdZ

Docu: iHuman

Moeten we toestaan dat artificiële intelligentie een doos van Pandora opent die onze toekomst gaat dicteren?
Toegang vanaf € 11.50
zaterdag 30 nov 2019, 14.45
za 30 nov 2019, 14.45
Grote zaal

Een van de grootste hedendaagse uitdagingen is hoe we als wereldwijde samenleving omgaan met artificiële intelligentie, ofwel AI. Wie gaat de controle krijgen over deze technologie? Wat voor soort maatschappij willen we hiermee creëren? Is de trein al vertrokken zonder dat hij nog gestopt kan worden? En wat is het eindstation?

In interviews met de meest invloedrijke mensen op dit gebied presenteert in iHuman een breed scala gezichtspunten, van het tech-optimisme van Jurgen Schmidhuber, ook wel ‘de vader van AI’ genoemd, tot het meer bezorgde geluid van onder anderen technologiejournalist Kara Swisher en mensenrechtenadvocaat Philip Alston. Geanimeerde computertekeningen visualiseren een veelvormige structuur, die zichzelf richting steeds grotere zelfstandigheid ontwikkelt.

Aan de ene kant kan AI de mogelijkheden om te leren en creëren oneindig vergroten. Aan de andere kant maakt de technologie ook politiestaten en waarheidsvervalsing mogelijk. Terwijl de ontwikkeling van AI voortraast, hebben grote technologiebedrijven zich verbonden aan de defensie-industrie en maakt de politie gebruik van algoritmes die bestaande vooroordelen uitvergroten. Moeten we toestaan dat zulke machtige technologie een doos van Pandora opent die onze toekomst gaat dicteren?

Credits
– 99 min
– Kleur
– DCP
– Gesproken talen: Engels, Chinees
– Ondertiteling in: Engels

Regisseur
Tonje Hessen Schei

Production
Jonathan Borge Lie namens UpNorth Film

Co-production
Made in Copenhagen, Think-Film Impact Production

Cinematography
Henrik Bohn Ipsen

Animatie
Theodor Groeneboom

Toegang vanaf € 11.50
zaterdag 30 nov 2019, 14.45
Grote zaal