Global Trends
Screening & nagesprek

Docu: Holwerd aan Zee

Het meest spectaculaire burgerinitiatief van Nederland.
donderdag 13 jun, 20.00
do 13 jun, 20.00
Workspace

Zie hoe vier inwoners van het Friese Holwerd de zeedijk willen doorbreken om hun krimpdorp nieuw leven in te blazen – en daarin nog lijken te slagen ook. Documentaire over een indrukwekkend staaltje burgerparticipatie en nagesprek met de hoofdpersonen en enkele prominente voor- en (voorzichtige) tegenstanders.

Film en nagesprek
In deze bijzondere docu zie je hoe supermarkteigenaar Marco Verbeek, aardappelboer Hessel Hiddema, NVWA-inspecteur Theo Broersma en ambtenaar Jan Zijlstra het grootse plan opvatten de dijk door te breken en zo Holwerd met de Waddenzee te verbinden. En hoe het deze vier lokale bewoners lukt deuren te openen die voor anderen gesloten blijven.

In het nagesprek ontleden we de succesfactoren van dit succesvolle burgerinitiatief. Wat moet je kunnen? Hoe krijg je de handen op elkaar voor zo’n bizar plan, en betrek je zo veel mogelijk partijen; van de Waddenvereniging tot LTO en van kunstenaars tot lokale ondernemers en boeren?

En kijken we met verschillende belanghebbende naar het plan zelf. Kun je Friesland op deze manier inderdaad bij het Waddengebied trekken? Wat voor invloed heeft het binnenbrengen van het zoute water op de landbouw? En hoe worden duurzaamheid, kunst en economische groei met elkaar verweven?

Ontmoet deze sympathieke doordouwers en oordeel zelf.

donderdag 13 jun, 20.00
Workspace
Deze 28 mensen waren aanwezig