Global Trends

Docu: Drie Vrouwen – SOLD OUT

Drie vrouwen bepleiten, elk op eigen wijze, een waardige erkenning van het Nederlands slavernijverleden. Met Q&A.
donderdag 8 mrt 2018, 20.00
do 8 mrt 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Wat gebeurt er als je jouw familiegeschiedenis onderzoekt en je een foto vindt van de slaveneigenaar van jouw voorouders? Wat zie en hoor je als je dwaalt langs eeuwenoude Europese schilderijen met Afrikaans kindslaven? Welke verhalen liggen verborgen achter eeuwenoude Haagse gevels? En wat is de betekenis van dit alles voor de Nederlandse identiteit? Voor haar nieuwe documentaire filmde regisseur Ida Does erfgoeddeskundige Valika Smeulders, winti priesteres Marian Markelo en onderzoekster Ellen-Rose Kambel. Allen verdiepen zij zich op eigen wijze in het koloniale verleden van Nederland.

  • Valika Smeulders organiseert wandelingen in de historische binnenstad van Den Haag. Regelmatig doet zij nieuwe ontdekkingen over persoonlijke verhalen die zich achter die gevels voltrokken.
  • Marian Markelo ontmoeten we in de intimiteit van haar persoonlijk tempel thuis. Zij vertelt over de diepe wortels en principes van de winti-cultuur, de religie die de slaafgemaakten in Suriname verbond met de cultuur en tradities van hun Afrikaanse voorouders.
  • Ellen-Rose Kambel werd jaren geleden nieuwsgierig naar haar familiegeschiedenis. Een simpele google-zoektocht toverde onverwachts een foto tevoorschijn van de man, die haar voorouders in slavernij bezat. Die eerste schioik van ‘nabijheid’, vormde voor haar het startsein om dieper te graven.

Over de documentaire

Regisseur: Ida Does
Land: Nederland
Jaar: 2018
Duur: 50 min
Taal: Nederlands

donderdag 8 mrt 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 156 mensen waren aanwezig