De Stad

Docu: De Vrouwen van Venserpolder

Een film over powervrouwen die zaaien en oogsten in de Bijlmer.
donderdag 24 okt 2019, 19.00
do 24 okt 2019, 19.00
New Metropolis ZO
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Dit programma is in New Metropolis Zuidoost.

In de schaduw van de Arena, waar de godenzonen van Ajax spelen, ligt Venserpolder. Zestien gesloten woonblokken met openbare, groene ‘binnenhoven’ die broedplaatsen zijn geworden voor ontspoorde jongeren, armoede en uitzichtloosheid. Hier besluit een groep vrouwen om het tij te keren en samen een moestuin te beginnen. De vrouwen laten zien hoe stadslandbouw bijdraagt aan sociale samenhang, gezondheid en vergroening van de stad. Na afloop van de documentaire is er een Q&A met o.a. Evelien Oosterom (community en event coördinator) én Melie Palm en Gilma Laurence, twee vrouwen uit de film.

Met in dit programma onder anderen

Over de sprekers

  • Evelien Oosterom is community & event coördinator bij Bloei & Groei. Ze zet zich al jarenlang in voor vrouwenprojecten en heeft door de jaren heen ook groene vingers ontwikkeld/  Ze woont en werkt in Zuidoost en is altijd wel in één van de Bloei & Groei tuinen te vinden.
  • Manuela Balsemhof is o.a. Bloeicoach bij Bloei & Groei en geniet enorm van de natuur en moestuinieren. Zij werkt al 17 jaar in het sociaal domein en heeft daardoor ook haar eigen visie en werkwijze ontwikkeld. De afgelopen jaren heeft zij vooral een bijdrage geleverd aan jongerenprojecten, vrouwenprojecten en participatieprojecten. Daar legt zij de focus vooral op wat mensen wel kunnen en hen te versterken daarin. Dat sluit dan weer mooi aan bij de visie van Bloei en Groei.

Bloei & Groei

Bloei & Groei is het initiatief achter de stadstuin uit de film. Bloei & Groei creëert plekken en momenten in de stad waar vrouwen tot bloei komen, zoals de tuin middenin Zuidoost. Maar deze moestuin is geen typisch stadslandbouw initiatief. De tuin is speciaal voor vrouwen uit de buurt en er wordt niet alleen getuinierd, maar ook gewerkt aan de relatie met de natuur, jezelf en de leefomgeving. Samen met een tuincoach gaan de vrouwen op hun eigen perceel van 10m2 aan de slag. Daarnaast is de tuin een ontmoetingsplek voor de vrouwen in de Venserpolder. De kracht van Bloei & Groei zit in verbinding en co-creatie. Het is een broedplaats voor passie, talent, en ondernemerschap.

donderdag 24 okt 2019, 19.00
New Metropolis ZO
Deze 12 mensen waren aanwezig