Global Trends

Docu: City of Ghosts

Een real-life thriller over jonge studenten in Raqqa die verslag doen van hoe IS hun stad overneemt.
vrijdag 12 jan 2018, 20.00
vr 12 jan 2018, 20.00
Grote zaal

Aziz, Mohamad en Hamoud, de drie jonge mannen achter de goed geïnformeerde burgerjournalistengroep 'Raqqa is Being Slaughtered Silently', staan op de dodenlijst van IS vanwege hun online berichtgeving over de terreurbeweging. Als ze zien hoe IS in 2013 hun stad overneemt besluiten ze om de wereld te laten weten wat er precies in Raqqa gebeurt. Ze zijn lang de enigen die vanuit het Kalifaat films, foto's en nieuwsberichten de wereld in sturen. Maar dat blijkt al snel levensgevaarlijk, omdat IS er alles aan doet om elke vorm van journalistiek te onderdrukken. Meeslepend en schokkend verslag over moed, angst, extremisme en terreur, verzet plegen en leven in ballingschap.

De vrienden weten te ontsnappen uit Raqqa en vluchten naar Duitsland. Ook op duizenden kilometers afstand zijn ze nog niet veilig; vanuit safehouses behouden ze contact met hun stad om hun verhaal te blijven vertellen. In Duitsland ontmoet regisseur Matthew Heineman de jongens en legt hun levensverhaal vast.

Hij laat je voelen hoe het is om als gewone jongen je leven te zien worden overgenomen door een vreemde, angstaanjagende macht. Maar de film gaat ook over ons. Hij laat zien hoe bijzonder en tegelijkertijd kwetsbaar onze huidige staat van leven is. En hoe deze zomaar kan veranderen met de opkomst van de sterke mannen, toenemende media-controle en polarisatie. Een weergaloze, heftige en ontroerende film. Heineman won met zijn eerste film ‘Cartel Land’ meteen een Oscar-nominatie. Met deze, zijn tweede, is hij nu al de meest genoemde Oscar-favoriet.

  • Regisseur: Matthew Heineman
  • Taal: Arabisch, Engels en Nederlands ondertiteld
  • Duur: 92 minuten
vrijdag 12 jan 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 184 mensen waren aanwezig