De Stad

Docu: binckhorst

Kan de Haagse Binckhorst zijn authenticiteit behouden? Een documentaire over de transformatie van industrie- naar woon-werkgebied.
donderdag 25 jan 2018, 20.00
do 25 jan 2018, 20.00
Studio

Met de huidige bouwopgave moeten veel binnenstedelijke industrie- en bedrijventerreinen wijken voor grootschalige woningbouwprojecten. In Den Haag staat de Binckhorst aan de vooravond van zo'n grootschalige transformatie. Marsel Loermans en Wilma Marijnissen volgden 12 jaar lang de bedrijven en bewoners van de Binckhorst. Hoe gaan de bewoners om met alle kleine en grote veranderingen binnen dit karakteristieke Haagse gebied? Traditie versus vooruitgang, identiteit versus progressie? We bekijken een speciaal gemaakte compilatie van fase 1 en fase 2 van de documentaire 'binckhorst' en gaan in gesprek met de makers, ondernemers en bouwers over de toekomst van dit soort gebieden.

De Binckhorst wacht al meer dan tien jaar op een metamorfose. Gemeente Den Haag had grootse plannen met het gebied. Het masterplan uit 2006, met 7000 woningen, 200.000 m2 kantoorruimte en een groot stadspark, bleek veel te ambitieus. Mede door de economische crisis trokken projectontwikkelaars zich terug en werd het plan afgeblazen. Vanaf 2011 zette de gemeente in op organische groei, naast de aanleg van de Rotterdamsebaan. Inmiddels is particulier initiatief mede de oorzaak van diverse ontwikkelingen. De Binckhorst transformeert langzaam van karakteristiek industrie- en bedrijventerrein naar een hip woon- en werkgebied.

Over de films

In binckhorst: fase 1 maakt de kijker kennis met de hoofdpersonen. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan en wat zijn hun drijfveren? In fase 2 staat de grote verandering centraal. De aanleg van de Rotterdamsebaan is mede aanjager in de transitie van industrie- en bedrijventerrein naar woon-werkgebied. Wat zijn de gevolgen voor de huidige bedrijven en wat beweegt de nieuwkomers?

De documentairereeks richt zich op de verhalen van de Binckhorst. Verscholen achter de façade van een betonnen loods bevindt zich bijvoorbeeld papierwarenfabriek Jero, een paar straten verderop huist de banketbakkerij van Maison Kelder. De BAM maakt er asfalt en Jachtwerf de Haas zit er al sinds mensenheugenis. Haagse ondernemers die dag in, dag uit onvermoeibaar werken aan het in stand houden van hun bedrijf. Terwijl alles om hen heen verandert, doen ze wat ze al generaties lang doen: papierwaren produceren, hazelnoottaarten bakken, boten onderhouden en praatjes maken met hun klanten. Naast de bedrijven zijn er nieuwkomers, zoals de kluskavelbewoners die hun eigen woon- werkruimte afbouwen en de projectontwikkelaars die woningen en nieuwe bedrijfsruimtes realiseren in het gebied. Hoe vergaat het de bedrijven tijdens de ontwikkelingen, houden ze stand of geven ze op? En hoe vinden de nieuwe bewoners hun weg?

donderdag 25 jan 2018, 20.00
Studio
Deze 34 mensen waren aanwezig