De Stad

Docu: Berlin: City for Sale

Een documentaire over de ommekeer van economische crisis tot herstel in Berlijn.
vrijdag 19 mei 2017, 19.00
vr 19 mei 2017, 19.00
The Big Building
Reageer
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats in The Big Building in Groningen.

Berlijn is aan een grote verandering onderhevig. Als nieuwe hotspot wordt deze stad internationaal gezien als 'the place to be'. Wonen is er relatief goedkoop vergeleken met andere Europese hoofdsteden en investeerders gaan steeds meer potentie zien. Investeringen in vastgoed lopen daarom hoog op en dit veroorzaakt een conflict met de originele bewoners. De huren schieten omhoog en buurten maken een sterke metamorfose door. Aan de hand van de film gaan we in gesprek en kijken we met een kritische blik naar de situatie in Berlijn. Daarnaast bespreken we ook de veranderingen waar Groningen aan onderhevig is. Tijdelijk ruimtegebruik blaast leegstaande gebieden zoals het Suikerunie Terrein nieuw leven in. Is coörporatieve gebiedsontwikkeling de oplossing? Kom meepraten met gebruikers van het Suikerunie Terrein over hun ervaringen.

Over de film:

Over een periode van 4 jaar volgt en interviewt de filmmaker makelaars en investeerders tijdens hun dagelijkse routine. Ook wordt het leven van huurders in beeld gebracht en hoe ze worstelen met de situatie. Tijdens deze film krijg je de kans de ommekeer van heel Berlijn met eigen ogen te volgen en te zien welke situaties spelen in deze bijzondere stad.

Meer informatie over de film vind je op de officiele website en Facebookpagina.

  • Duits gesproken
  • Engelse ondertiteling
  • © 2016
  • Duur: 82 min

Over het Suikerunie Terrein:

Op een steenworp van de binnenstad van Groningen wil het college van B&W het terrein van de voormalige Suikerunie herontwikkelen tot een nieuw stadsdeel dat zelfvoorzienend is in de energiebehoefte en op een slimme manier groeit.

Het terrein van de Suikerfabriek leent zich voor het experiment van de Smart City. Klassieke nutsvoorzieningen – gas, elektriciteit, water en riolering – veranderen in een andere, meer 21ste-eeuws aanbod van elektriciteit, internet, water en riolering. In de tijdelijke fase zien we dat partijen samenwerken om van werkplaatsen, ateliers, kantoorruimtes, biologische horeca, verschillende podia, eetbare tuinen, kassen, festivals en studio’s, een energiepark te vormen: de basis voor een volledig duurzame en zelfvoorzienende nederzetting.

Pakhuis de Zwijger is onderdeel van het consortium R-Link. Dit is een samenwerkingsverband van kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties die onderzoeken hoe kleinschalige bottom-up initiatieven in de gebiedsontwikkeling kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Deze kennis helpt bij het creëren van vitale en inclusieve stedelijke regio’s. Pakhuis de Zwijger organiseert dit programma naar aanleiding van de R-Link workshop-driedaagse.

vrijdag 19 mei 2017, 19.00
The Big Building
Deze 17 mensen waren aanwezig