Global Trends
IDFA x PdZ

Docu: Battle & After Your Revolte, Your Vote

Is er in het Brazilië van Bolsonaro nog ruimte voor afwijkende meningen?
Toegang vanaf € 11.50
zondag 1 dec 2019, 15.45
zo 1 dec 2019, 15.45
Grote zaal

In Brazilië willen twee documentairemakers een straatinterview houden met journalist Marilia Melhado. Het is verkiezingstijd en iedereen is benieuwd naar de winnaar van de tweede ronde. Wordt het de rechtse Jair Bolsonaro of Fernando Haddad van de arbeiderspartij? Terwijl op de achtergrond een kleurrijke stroom voorbijgangers door het beeld trekt, deelt Melhado haar zorgen over de politieke polarisatie. Is er nog plaats voor een democratie waarin afwijkende meningen in harmonie kunnen samenleven? Luisteren we nog wel naar elkaar? Dat is wat Melhado wil zeggen – als ze ruw wordt onderbroken door Bolsonaro-supporters.

Er volgt een verhit debat, waar steeds meer voorbijgangers zich mee bemoeien – opvallend veel van hen dragen politieke buttons. Je bent het eens met Bolsonaro en anders vertrek je maar, lijkt de overheersende gedachte. De wonderlijke straatruzie leidt tot geduw en getrek, en zelfs tot tranen van Melhado om het lot van haar land. Een tragikomische illustratie van de absurditeit van de hedendaagse politiek, pijnlijk verbeeld in één lang, spontaan shot.

Credits
– 15 min
– kleur
– DCP
– Gesproken talen: Portugees
– Ondertiteling in: Engels

Regisseur
Clara Lazarim, Ricardo Mollan Saito, Caio Castor, Guilherme Cerqueira César

Production
Ricardo Mollan Saito namens Temporal Filmes

Executive producer
Ricardo Mollan Saito, Guilherme Cerqueira César

Cinematography
Ricardo Mollan Saito, Baltazar de Lima, Caio Castor, Fernando Solidade, Flávio Galvão, José Cícero da Silva

Editing
Clara Lazarim

Let op: na afloop van ‘Battle’ wordt de documentaire ‘After Your Revolte, Your Vote’ vertoond.

Over After Your Revolt, Your Vote
Na de volksopstand van oktober 2014 bereidt Burkina Faso zich voor historische verkiezingen. Voor het eerst zal het land via de stembus zijn eigen regering kiezen.

De beweging ‘De Burgerbezem’, de voornaamste kracht achter revolte die leidde tot het aftreden en de vlucht van voormalig president Blaise Compaoré, speelt een belangrijke rol in het betrekken van jonge mensen en waarnemers in de strijd voor echte democratie. Als onderdeel van een aanstekelijke campagn trekken tientallen jongeren met hun boodschap door de straten van Ouagadougou; soms met grote strijdkreten over vrijheid en het vaderland, soms met geestige hiphopteksten en natuurlijk met heel veel muziek.

De camera volgt een aantal van hen en registreert nauwgezet hun pogingen om hun landgenoten naar de stembus te krijgen, voor welke partij dan ook. Het enthousiasme en de onvermoeibaarheid van deze jongeren laat de kijker achter met een groeiend besef van hoe moeilijk het is om een goed werkend politiek systeem op te tuigen.

Credits
– 87 min
– kleur
– DCP
– Gesproken talen: Frans
– Ondertiteling in: Engels

Regisseur
-Kiswendsida Parfait Kaboré

Production
Justin Pechberty / Les Valseurs, Serge Désiré Ouedraogo namens Brand Image – Etalons Films

Cinematography
Kiswendsida Perfect Kaboré

Editing
Julie Courel

Sound
Pierre Carrasco

World Sales
Les Valseurs

Screening copy
Generation Films (Burkina Faso)

Toegang vanaf € 11.50
zondag 1 dec 2019, 15.45
Grote zaal