Global Trends

Docu: Alicia

Alicia groeit op in kindertehuizen, wachtend op een pleeggezin. Wie beslist er over haar lot en toekomst?
dinsdag 19 dec 2017, 20.00
di 19 dec 2017, 20.00
Grote zaal

Alicia is één jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin?

Alicia komt vast te zitten in een spiraal van machteloosheid, vervreemding en eenzaamheid. Documentairemaker Maasja Ooms volgt de ontwikkeling van de negenjarige over een periode van drie jaar, waardoor we een diepgaande blik krijgen in de spanningsboog van een jong meisje die zich ontwikkelt naar een puberende tiener – met alle agressie en onhandelbaarheid die daarbij komt kijken. Maar onder de oppervlakte zien we een kind die vooral snakt naar persoonlijke liefde, een meisje dat vastzit met een onvervuld verlangen in een onpersoonlijk systeem.

Na de documentaire houden we een nagesprek met producer Willemijn Cerutti en toenmalig directeur kindertehuis Maashorst Henk Reimert, die Alicia persoonlijk kent en haar situatie volgt. Hoe was het om het verhaal van Alicia in beeld te brengen? Hoe ging het kindertehuis om met de situatie van Alicia? Wat waren de dilemma’s waar de zorgverleners tegen aan liepen?

Credits

  • Regie: Maasja Ooms
  • Geproduceerd door: Cerutti Films in co-productie met VPRO
  • Met steun van: Mediafonds
  • Jaar: 2017
  • Duur: 89 minuten
dinsdag 19 dec 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 68 mensen waren aanwezig