De Stad

DIY Kluswoning

Wat is de potentie van kluswoningen voor onze oververhitte woningmarkt?
donderdag 20 jul 2017, 19.30
do 20 jul 2017, 19.30
Studio

Kluswoningen zijn razend populair onder starters, studenten en sinds kort ook statushouders. Onder deze laatste groep wordt zelfs gesteld dat het de integratie bevorderd. De kluswoning lijkt voor een grote groep woningzoekenden de totaaloplossing voor de huidige mismatch op de woningmarkt. We gaan in gesprek met klussers, statushouders, woningbouwcorporaties, klusexperts, de gemeente en de rijksoverheid. Ook wordt het boek DIY Klarenstraat gepresenteerd en kun je met professionals en bewoners in gesprek over het project.

Hoe zet je alleen of als groep een klusproject op? Hoe kunnen kluswoningen bijdragen aan het huisvesten van verschillende doelgroepen? En op welke manier draagt deze manier van ontwikkelen bij aan bijvoorbeeld leefbaarheid en de integratie van bewoners in de wijk? We gaan hierover in gesprek met professionals en klussers.

  • Arjan Gooijer is als architect bij Van Schagen Architecten en betrokken bij de ontwikkeling van klusflat de Klarenstraat. Hij heeft ruimte ervaring met de herontwikkeling van bestaand vastgoed en kluswoningen.
  • Patricia van Ulzen is kunst- en cultuurhistoricus, bewoonster van de Klarenstraat klusflat en mede-initiatiefneemster van het boek DIY Klarenstraat.
  • Karl Kupka is projectmanager Eigenbouw en Transformatie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Hij licht toe hoe het rijksoverheidbeleid bijdraagt aan zelfbouw- en klusprojecten.
  • Frans van Hulten is directeur van Urbannerdam, een project- en adviesbureau dat veel klusprojecten begeleid.
  • Fotograaf Rufus de Vries heeft de hele transformatie van de Klarenstraat gedocumenteerd.
  • Michiel Thunissen is projectmanager huisvesting statushouders en asielzoekers bij de gemeente Amsterdam.
  • Hans Sparreboom is oprichter van Stichting Fundering, een organisatie die kluswoningen voor statushouders mogelijk maakt.

Over het boek: DIY KLARENSTRAAT

Nederland staat vol met naoorlogse portiekflats. Deze type woningen, ooit gebouwd om in de woningnood na de Tweede Wereldoorlog te voorzien, zijn nu grotendeels verouderd, en voldoen niet meer aan de eisen en wensen van huidige bewoners en mogelijke nieuwe woningzoekenden. Een belangrijke vraag die gesteld kan worden is: Heeft de portiekflat nog toekomst?

Dit boek, een uitgave van uitgeverij Jap Sam Books, beschrijft vanuit verschillende standpunten deze succesvolle transformatie.
Deze publicatie is onder meer mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, gemeente Amsterdam, Stadsdeel Nieuw West, Provincie Noord Holland. ISBN 978-94-90322-66-3 www.japsambooks.nl
donderdag 20 jul 2017, 19.30
Studio
Deze 52 mensen waren aanwezig