De Stad

Digitale energie

Hoe blockchain de energiewereld naar de 21e eeuw brengt.
dinsdag 30 jan 2018, 20.00
di 30 jan 2018, 20.00
Grote zaal

In september is de Jouliette, de unieke digitale eenheid voor energie, gelanceerd op de Ceuvel. Netbeheerder Alliander onderzoekt op deze circulaire plek in Noord hoe ze samen met de community lokaal geproduceerde energie uit kunnen wisselen met blockchain technologie. Hiermee kunnen vraag en aanbod heel precies op elkaar afgestemd worden: je kunt exact volgen wat er aan energie wordt opgewekt en verbruikt. De volgende uitdaging is het bespreekbaar maken van de uitwisseling van de energie. Hoe maak je afspraken binnen de community over wat er gebeurt met de energie? Wie krijgt welke nut van de overgebleven energie? En kan energie een integraal onderdeel worden van onze consumptie van producten of zal het altijd een apart en eigen element zijn?

  • Marga Edens is promovenda op het gebied van de energietransitie aan de Tilburg University met een focus op de veranderende rol van de netwerkbeheerder. Edens heeft onder andere gewerkt als Head of Group Corporate Responsibility International & Diversity Officer RWE AG, Senior Manager Power & Coal Industry bij de Energy Academy Europe en als Vice President Corporate Responsibility bij RWE AS.
  • Jos Blom is strategie en innovatie consultant bij Alliander en founding father van de Jouliette, de digitale eenheid voor energie op de Ceuvel.
  • Marleen Stikker (directeur en medeoprichtster van Waag Society). Als ‘burgemeester’ van De Digitale Stad ontwikkelde Marleen Stikker in 1994 de eerste gratis toegangspoort en virtuele gemeenschap op het internet. Datzelfde jaar startte zij de Waag, een sociale onderneming die bestaat uit Waag Society, onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie en Waag Products, dat bedrijven lanceerde als Fairphone, de eerste eerlijke smartphone ter wereld. Marleen Stikker is tevens adviseur van ‘policy strategy group’ van de Europese Commissie.
  • Stephen Donnelly (Chief Information Officer (CIO) bij Spectral), een technologie ontwikkelaar en end-to-end system integrator in het smart energy domein. Spectral focust zich op data analytics, blockchain en smart microgrids op gebouw, community en gebiedsniveau. Spectral heeft de technologie en het platform ontwikkeld voor de op blockchain-gebaseerde enegietoken Jouliette.

Over de Jouliette

De Jouliette, niet toevalligerwijs vernoemd naar de internationale eenheid van energie, creëert met een nieuw waardering systeem duurzame energie. Het moedigt gebruikers van stroom en zonnepanelen aan om lokaal energie uit te wisselen, in plaats van overproductie van stroom aan het net te leveren. De creatie van Jouliette’s is eenvoudig, transparant en gebaseerd op een bestaand geautoriseerd meetproces. Middels blockchain technologie worden punten uitgedeeld onder de Ceuvel gemeenschap voor het slim omgaan met stroom en zonnepanelen. Die punten kunnen vervolgens onderling uitgewisseld worden. Het doel is om vervolgens de hele buurt aan dit systeem mee te laten doen.

dinsdag 30 jan 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 291 mensen waren aanwezig