Global Trends

Digitale burgerdetectives

Burgerjournalisten zijn de nieuwe ogen van de democratie.
woensdag 16 nov 2016, 20.00
wo 16 nov 2016, 20.00
Grote zaal
Reageer

Digitale technologie verandert de relatie tussen staat en burger. We zoomen in op de rol die burgerjournalisten hebben in het aankaarten van onrecht en het achterhalen van de waarheid. Broodnodig, want in een wereld waar informatie in overvloed aanwezig is, manifesteert zich een intrigerende paradox: welke claim moeten we nou geloven? In het overkoepelende politieke spel stellen burgers, met behulp van digitale technologie, een nieuwe macht in, en functioneren zo als waakhonden van onze democratie. Om eindelijk te achterhalen wat waar is, en wat niet.

Deze opkomst van de burgerdetective roept een aantal vragen op: hoe transformeren burgerjournalisten en digitale technologie de journalistieke wereld? Welke impact heeft deze controlerende rol van de burger op de democratie? Hoe verhouden overheden zich tot deze nieuwe vorm van digitaal activisme? En wat kunnen we doen om deze digitale burgerdetectives optimaal te beschermen?

  • We bijten het spits af met Shuchen Tan over haar inspiratie voor de aflevering en een reflectie op haar eigen positie als waakhond van de democratie.
  • Huub Dijstelbloem draagt een kort betoog voor, waarna we met hem in gesprek gaan over de overgang van een vocale naar een ‘oculaire’ democratie en de veranderende positie tussen burger en staat.
  • Met PHD-onderzoeker Eelco Moerman kijken we naar de juridische positie van burgers in de opsporing van strafbare feiten: kan de data van burgerjournalisten als bewijsmateriaal worden gebruikt binnen de rechtbank?
  • Arjen Kamphuis doet een kritische oproep voor diepgravendere journalistiek en een veiliger IT-beleid van overheden én (burger)journalisten.
  • Over deze wake-up call praten we verder met Pieter van den BlinkJustine Grace Swaab en Sanne Stevens: wat betekent burgerjournalistiek voor de traditionele journalisten, zijn zij hun nieuwe concurrenten, collega’s of  informatiebronnen? En op welke manieren kunnen en moeten (burger)journalisten hun werk zo veilig mogelijk uitvoeren?
woensdag 16 nov 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 48 mensen waren aanwezig