Global Trends

Digitaal geheugenverlies

Hoe kunnen wij onze digitale bestanden, zowel woord als beeld, behouden voor de toekomst?
dinsdag 9 sep 2014, 20.00
di 9 sep 2014, 20.00
Grote zaal

Digitale data zijn kwetsbaar. Toch worden complete bibliotheken versnipperd en wegbezuinigd, met het idee dat alles vindbaar blijft op internet. Maar is dat wel zo, of gaan we lijden aan collectief geheugenverlies?

Ons geheugen vervliegt. Floppy’s van vijftien jaar geleden kan geen machine meer afspelen, harde schijven gaan maar vijf jaar mee en een pagina op internet verandert voortdurend. Digitale data zijn kwetsbaar. Toch worden complete bibliotheken versnipperd en wegbezuinigd, met het idee dat alles vindbaar blijft op internet. Maar is dat wel zo, of gaan we lijden aan collectief geheugenverlies?

VPRO Tegenlicht onderzoekt de stand van ons geheugen en ging naar de bibliotheek van Alexandrië, het internet archief in San Francisco en vond in een verlaten filiaal van Mc Donalds in Silicon Valley de allereerste maanbeelden terug. Hoe voorkomen we de massale vernietiging van informatie? Hoe kies je welke bestanden digitaal bewaard moeten worden voor de toekomst? En hoe bewaar je die vervolgens?

Tijdens de eerste Tegenlicht Meet Up van dit najaar zijn Bregtje van der Haak (regisseur), Hans van Hartevelt (voormalig directeur van de bibliotheek van het KIT), Bas Savenije en Marcel Ras (Koninklijke Bibliotheek en het NCDD) en Richard Vijgen (The Deleted City) aanwezig.