Global Trends

Diagnose DNA

Jouw DNA-profiel gebruikt voor persoonlijke gezondheid; wat betekent dat? Met o.a. Hans Clevers
maandag 16 sep, 20.00
ma 16 sep, 20.00
IJ Zaal

Jouw DNA kan precies vertellen of je extra risico's loopt op bepaalde ziektes, en of je goed of slecht op een medicijn of behandeling reageert. Van kankerbehandelingen tot voedingsadvies; steeds beter beschikbare genetische data bieden oplossingen op maat voor jouw gezondheid. Maar hoe ver willen we hierin gaan? Moet iedereen een DNA-paspoort krijgen? Betekent een hoog genetisch risico straks een hogere ziektekostenpremie? Hoor alles over de ongekende mogelijkheden en praat mee over de mogelijke consequenties van DNA-data in de gezondheidszorg.

Hans Clevers
Hans Clevers is een wereldwijd vermaard kankeronderzoeker. Hij is onderzoeksleider bij het Hubrecht Instituut, wetenschappelijk directeur onderzoek bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en professor moleculaire genetica aan het UMC Utrecht. Hij spreekt over hoe de nieuwste dna-technieken de diagnose en behandeling van kanker radicaal veranderen.

Roos van Westrhenen
Psychiater en klinisch farmacoloog Roos van Westrhenen opende in 2017 een polikliniek in het Erasmus MC waar ze de gevoeligheid voor medicatie test aan de hand van dna. Deze polikliniek is inmiddels verhuist naar ggz-aanbieder Parnassia. Roos maakt zich hard voor medicatie op maat, aan de hand van je dna-profiel.

Matthijs Diederiks
Documentairemaker Matthijs Diederiks gebruikt zichzelf als proefkonijn. Hij leefde eerder een jaar op food shakes en onderzoekt in zijn nieuwe project de toekomst van voedsel. Hiermee onderzocht hij o.a. voedseladvies op basis van dna-tests. En probeerde hij het uit natuurlijk..

Marc van Mil
Marc van Mil is docent biomedische genetica aan de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Daarnaast reist hij het land door om vraagstukken rond genetische modificatie en gentech voor een breed publiek bespreekbaar te maken. In 2017 werd hij verkozen tot landelijk Docent van het Jaar.

Karin van der Tuin
Karin van der Tuin bestudeert als arts-onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum de genetische achtergrond van schildklierkanker bij kinderen. Daarnaast is ze één van de Faces of Science van de KNAW en doet ze mee aan verschillende populair wetenschappelijke projecten. Zo ging ze op Lowlands op zoek naar het “thrillseeker gen” en de invloed van dna op de liefde.

maandag 16 sep, 20.00
IJ Zaal
Deze 64 mensen waren aanwezig