Creatieve Industrie

Diagnosable Self

Hoe vergroten nieuwe DIY e-health tools als wearables, apps en sensoren onze zelfredzaamheid?
maandag 12 feb 2018, 20.00
ma 12 feb 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen: een groeiende zorgvraag en budgetten die onder druk staan. Slimme gezondheidstechnologie en quantified self-oplossingen lijken een uitkomst te bieden. Dankzij geavanceerde sensoren, GPS-systemen en apps kunnen patiënten bijvoorbeeld langer thuiswonen, de voortgang van hun zorgtraject 24/7 volgen én hier zelf aan bijdragen. Samen met ontwerpers en experts onderzoeken we hoe nieuwe DIY e-health tools de toekomt van onze gezondheid beïnvloeden.

Dynamic Balance

Het onder controle houden van emoties kan voor mensen met autisme lastig zijn. Hoe breng je jezelf terug in balans als je bijvoorbeeld stress ervaart? Dynamic Balance, het afstudeerproject van ontwerpster Valerie Mencke, focust zich op deze vraag. Samen met onderzoeker Jelle van Dijk ontwierp ze een smartwatch in combinatie met een app, die mensen met autisme ondersteunt in het reguleren van hun emoties.  Het sleutelwoord voor Dynamic Balance is ‘empowerment’, het idee is daarom gecreëerd in co-design en co-creatie met twee volwassenen met autisme én hun begeleiders.

ADS-spiegel

Binnen 25 jaar worstelen meer dan een half miljoen mensen in Nederland met Dementie en in het bijzonder Alzheimer. Een ziekte waarbij dagelijkse activiteiten steeds lastiger worden. Productvormgever Gerjanne van Gink stortte zich op dit onderwerp en onderzocht hoe smart products de ADS (algemeen dagelijkse structuur) van Alzheimer patiënten op een empathische manier kunnen ondersteunen. Als onderdeel van haar collectie Alzheimer Empathy Products ontwikkelde ze de ADS-spiegel: een slimme spiegel voor in huis die dient als visuele handleiding. De spiegel laat filmpjes van praktische handelingen zien; tandenpoetsen, gezicht wassen en haren kammen. De gebruiker kan dit spiegelen, waardoor er geen hulp van buitenaf meer nodig is voor dagelijkse verzorging. Het eindresultaat: een positief gevoel en langer de regie over eigen leven behouden.

© Gerjanne van Gink

Quantified Self Institute

In 2007 werd de term ‘Quantified self’ voor het eerst gebruikt; het integreren van technologie om informatie over jezelf te verzamelen. De afgelopen jaren is de term niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg, waar patiënten zichzelf volop kunnen meten om zo gezonder, beter, gelukkiger en efficiënter te leven. Medisch Bioloog Martijn de Groot houdt zich als medeoprichter van het Quantified Self Institute bezig met deze beweging. De missie? De ontwikkelingen binnen quantified self verbinden aan onderwijs, onderzoek en ondernemerschap. Zo kijken ze hoe digitale zorg, met de focus op self tracking, mensen helpt om gezonder oud te worden. Welke ontwikkelingen ziet Martijn als onderzoeksleider?

Saltro

Esther Talboom, voormalig huisarts en sinds 2011 bestuursvoorzitter van diagnostisch centrum Saltro, promoveerde recent op haar onderzoek naar de toepassing van eHealth in de eerstelijns zorg. Ze gelooft dat wanneer chronisch zieke mensen de regie nemen over hun ziekte en hun zorg, dit tot betere zorg leidt. Maar wel volgens de definitie: verbeteringen in de zorg zijn pas geslaagd als de patiënt dit zo ervaart. Daarvoor is ze bij Saltro op de juiste plek; de organisatie introduceerde de afgelopen jaren een aantal digitale innovaties, zoals een uitslagenportaal voor patiënten én een zelfmeetdienst voor de ongeveer 10.000 mensen met trombose die Saltro begeleidt.

maandag 12 feb 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 147 mensen waren aanwezig