Creatieve Industrie

Designing Movement

Innovaties binnen fietsdesign die ons verder brengen.
maandag 3 dec 2018, 20.00
ma 3 dec 2018, 20.00
Studio
Reageer

Grafische wielerpakken, innovatieve fietsparkeerplekken, nieuwe gadgets: onze dagelijkse fietsomgeving is omgeven door vooruitstrevend design. Esthetisch fijn, maar vooral van grote invloed op ons fietsgedrag, onze mobiliteit en het straatbeeld in de stad. Wat is bijvoorbeeld de impact van pop-up fietsrekken? En welke ontwerpen en producten zijn niet te missen? Deze avond zetten we invloedrijke designs uit de fietswereld in de spotlight en gaan we in gesprek met ontwerpers, architecten en tech-experts over de toekomst van fietsdesign.

ALIGN

© Milou Bergs

Ontwerper Milou Bergs raakt geïnspireerd door technologie, beweging en architectuur. Met haar designs bedenkt ze graag oplossingen voor hedendaagse problemen. Zo biedt haar project ALIGN een alternatief op de vaak rommelige fietsenrekken in de stad, die visuele en fysieke ‘ruis’ veroorzaken. Haar ALIGN fietsenrek, een strak en sereen ontwerp, werkt met een pop-up systeem waardoor het rek na gebruik weer volledig in de grond verdwijnt.

Raze Cycle Gang

De Rotterdamse ontwerper/illustrator Stang Gubbels is grafisch ontwerper voor de Kunsthal en bekend vanwege zijn iconische illustraties. Zijn liefde voor de racefiets heeft hij o.a. vertaald naar de grafische vormgeving voor polderpad.nl, de nieuwe fietsroute rond Rotterdam, en het tijdschrift Fietsstang. Nu is er ook een wieleroutfit, ontworpen samen met 36 Cycling Wear: Raze Cycle Gang. Stang: ‘Het ontwerp sluit naadloos aan op het vrijheidsgevoel van de racefietser, met iconen rechtstreeks uit de motorwereld en tattoo-shops.’

Uitpakparty

Al sinds jaar en dag schrijft David Lemereis voor Bright, een platform voor het vernuft in digitale technologie, design en style. Zo heeft hij het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten. Tijdens Bike & City neemt hij een aantal speciale gadgets mee voor een live review.

NEXT architects

NEXT architects is opgericht vanuit een visie op de stad als een plek van ontmoeting, waar mensen en culturen samenkomen. Vanuit dit idee ontwierpen ze samen met rudy uytenhaak + partners architecten de Dafne Schippersbrug in Utrecht: het project combineert een fiets- en voetgangersbrug, een school en een plantsoen tot één geheel. Een plek voor ontmoetingen waar beleving centraal staat. Deze benadering loopt als een rode draad door het portfolio van NEXT met karakteristieke projecten die de grenzen van de architectuur opzoeken. Zo bieden ze een nieuw perspectief op fietsinfrastructuur en hoe duurzame mobiliteit er in onze steden uit zou kunnen zien. Bart Reuser deelt hun werkwijze en licht hun nieuwe samenwerking met BYCS toe, als curator van de tweede Bicycle Architecture Biennale volgend jaar.

Humankind

Lior Steinberg is een stedenbouwkundige en medeoprichter van Humankind, een multidisciplinair collectief in Rotterdam dat de overgang naar stedelijk geluk voor iedereen versnelt. Hij helpt steden verder te kijken dan functionaliteit en om stedelijke ruimtes te creëren die mensen aan het lachen maken. Alle projecten waaraan hij deelneemt hebben één ding gemeen: ze creëren mensgerichte steden.

© Humankind

Kwartslag

© Kwartslag

Beoordelen wij onze fiets op ontwerp, zitcomfort en snelheid, Luc Meuwese kijkt vooral of hij makkelijk te stallen is. En wat is daar voor nodig: dat je het stuur een kwartslag kunt draaien, terwijl het voorwiel recht blijft staan. Het resultaat is een smalle fiets die beter past in (alle) stallingen en minder in de weg staat. Hoe zet je een stuur veilig, makkelijk en snel van ‘fietsstand’ naar ‘parkeerstand’? Luc Meuwese experimenteert met zijn project Kwartslag en legt het nut, de zinvolheid en de mogelijkheden uit.

maandag 3 dec 2018, 20.00
Studio
Deze 68 mensen waren aanwezig