Global Trends

Designing Democracy

Design for Humanity: kunnen we met design thinking het democratisch model weer relevant en aantrekkelijk maken voor de huidige maatschappij?
maandag 10 jul 2017, 20.00
ma 10 jul 2017, 20.00
Grote zaal

Met New Democracy onderzochten we de afgelopen 20 aflevering hoe transities in sectoren zoals energie, water, gebiedsontwikkeling, media, zorg of onderwijs de urgentie van democratische vernieuwing creëren. En ook hoe zeer democratische vernieuwing nodig is om die transities daadwerkelijk te realiseren. In die twintig aflevering formuleerden we talloze ontwerpprincipes voor een nieuwe democratie. Tijd om werk te maken van het ontwerpen. Wat kan design thinking betekenen voor een democratie die past bij een stad in transitie? Steek je handen maar vast uit de mouwen, we gaan aan de slag!

Design for Humanity

Design for Humanity, een initiatief van VANBLEND en Total Identity, gelooft dat je met optimisme, empathie en een flinke dosis creativiteit innovatieve oplossingen kunt vinden voor maatschappelijke vraagstukken. Design for Humanity is een ontwerptraject van een jaar waarin jonge ontwerpers, maatschappelijke partners, bedrijven én burgers samen op zoek gaan naar creatieve en innovatieve ideeën over hoe we in co-creatie en co-productie onze leefomgeving kunnen vormgeven. Dit jaar wordt er door middel van design thinking naar experimentele oplossingen gezocht voor democratische vraagstukken. Deze avond vormt de kick-off van het verdere jaarprogramma Designing Democracy en de aanloop naar de Social Innovation Challenge, een enorme brainstormsessie die plaatsvindt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in oktober. Honderd design studenten zetten dan hun creatieve denkkracht in voor de maatschappij.

Eerdere edities waren de The Refugee Hackathon (2015) en Connecting Generations (2016), waarbij oplossingen werden gezocht voor de vluchtelingencrisis en eenzaamheid van ouderen.

Het Nieuwe Kiezen

Rudy van Belkom bedacht een nieuw kiessysteem. ‘Waarom breng je je stem eigenlijk uit op slechts één politieke partij?’, vroeg hij zich af. Het Nieuwe Kiezen is een initiatief voor een modulair kiesstelsel. Rudy legt uit welke rol design kan spelen bij democratische vernieuwing.

Connecting Cultures

Social designer Eva de Bruijn is een van de deelnemers van de Refugee Hackathon die in 2016 georganiseerd werd. Haar initiatief Connecting Cultures is een fysieke toolkit en app om nieuwkomers te begeleiden bij het opbouwen van multiculturele vriendschappen. Het helpt hen om wederzijds begrip te ontwikkelen en diversiteit te vieren.

maandag 10 jul 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 126 mensen waren aanwezig