Global Trends

Designing Democracy

Design for Humanity: kunnen we met design thinking het democratisch model weer relevant en aantrekkelijk maken voor de huidige maatschappij?
Gratis toegang
maandag 10 jul, 20.00
ma 10 jul, 20.00
Grote zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Recente politieke ontwikkelingen (verkiezingen, populisme, schaalvergroting burgerbewegingen) laten een groeiende behoefte zien aan democratische verandering. Op lokaal niveau, in Nederland, in Europa en zelfs wereldwijd. Wat kan social design betekenen voor de democratie en hoe kunnen we dat samen concreet maken? Steek je handen maar vast uit de mouwen, we gaan aan de slag!

Design for Humanity is een ontwerptraject van een jaar waarin jonge ontwerpers, maatschappelijke partners, bedrijven én burgers samen op zoek gaan naar creatieve en innovatieve ideeën over hoe we in co-creatie en co-productie onze leefomgeving kunnen vormgeven. Dit jaar wordt er door middel van design thinking naar experimentele oplossingen gezocht voor democratische vraagstukken. Deze avond vormt de kick-off van het verdere jaarprogramma Designing Democracy en de aanloop naar de Social Innovation Challenge, een enorme brainstormsessie die plaatsvindt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in oktober. Honderd design studenten zetten dan hun creatieve denkkracht in voor de maatschappij.

Het Nieuwe Kiezen

Rudy van Belkom bedacht een nieuw kiessysteem. ‘Waarom breng je je stem eigenlijk uit op slechts één politieke partij?’, vroeg hij zich af. Het Nieuwe Kiezen is een initiatief voor een modulair kiesstelsel. Rudy legt uit welke rol design kan spelen bij democratische vernieuwing.

Innovatie en Design, Duurzaamheid en Cultuur

Mary-Ann Schreurs is wethouder van innovatie, cultuur, design en duurzaamheid in Eindhoven. Mary-Ann ziet design als een belangrijke motor voor onze economie en als middel voor maatschappelijke opgaven van de stad. Zij brengt design daarom in bij het lokale innovatiebeleid om hiermee de kwaliteit van leven van de inwoners te verbeteren.

Design for Humanity

Design for Humanity, een initiatief van VANBLEND en Total Identity, gelooft dat je met optimisme, empathie en een flinke dosis creativiteit innovatieve oplossingen kunt vinden voor maatschappelijke vraagstukken. Eerdere edities waren de The Refugee Hackathon (2015) en Connecting Generations (2016), waarbij oplossingen werden gezocht voor de vluchtelingencrisis en eenzaamheid van ouderen.

Onze programma's worden financieel mede mogelijk gemaakt door:

Gratis toegang
maandag 10 jul, 20.00
Grote zaal
Reserveer
Deze 40 mensen zijn aanwezig