Creatieve Industrie

Designers & The Digital Age

Hoe prikkelen designers en storytellers onze verbeelding over de invloed van digitale connectie op ons leven?
vrijdag 16 nov 2018, 20.00
vr 16 nov 2018, 20.00
IJ Zaal

Sinds 1991 kunnen we massaal 'online' en ligt de digitale wereld aan onze voeten: Skypen met de andere kant van de globe, alles wat je wenst on demand beschikbaar. Ook onze huizen zijn hard op weg 'smart' te worden, zo laat je 'connected' prullenbak zelf weten dat hij vol zit. Ondertussen verzamelen sociale netwerken en IoT producten steeds meer data over ons. Betekent dit een utopische toekomst of streven we af op dystopische taferelen zoals in Black Mirror? Samen met storytellers, ontwerpers en filmmakers ontrafelen we de invloed van deze technologieën op ons dagelijks leven. Hoe zetten deze multimediale projecten ons aan het denken over onze dagelijkse connectie, what's next?

Life Is Internet

Het werk van kunstenaar Jeroen van Loon neemt je mee naar de off-en online wereld. Zo documenteert zijn project Life Needs Internet digitale cultuur middels handgeschreven brieven. Sinds 2010 verzamelt hij brieven waarin mensen vanuit de hele wereld schrijven over de invloed van het internet op hen dagelijks leven. Samen vormen deze brieven een archief van onze veranderde relatie met het internet. Hoe ‘connected’ zijn we en wat betekent internet voor ons?

© Jeroen van Loon

Smarter Homes

Als interactie designer, product designer en ondernemer focust Alexandra Deschamps Sonsino zich op de ontwikkelingen binnen Internet of Things en de manier waarop technologie ons dagelijks leven beïnvloedt. Met succesvolle projecten als Good Night Lamp, een lamp die familie en vrienden wereldwijd verbindt, en als oprichter van consultancy bureau designswarm onderzoekt ze de toekomst van IoT. Haar nieuwste boek ‘Smarter Homes’ onderzoekt de geschiedenis van slimme woningen en wat essentieel is voor designers die werken met IoT. Hoe ontwerp je slimme producten die IoT waardig zijn?

Dit bezoek wordt mede mogelijk gemaakt door Het Nieuwe Instituut met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Home Smart Home

Je stofzuiger geeft je huis zomaar een schoonmaakbeurt en boodschappen bestel je via Amazon-assistent Alexa. Met het project Home Smart Home verkent het VPRO Medialab de gevolgen van IoT en de technologische (on)mogelijkheden op ons leven, relaties en identiteit. Het project bestaat uit een interactieve experience, korte films en een film-en debatavond en wordt gepresenteerd tijdens Dutch Design Week. Daan Colijn vertelt hoe de experience tot stand is gekomen. Volgen deze apparaten klakkeloos jouw wensen of hebben ze ook invloed op jou?

Korte film: Maya

Speciaal voor Home Smart Home creëerden filmmaker Nils Vleugels en Anouk Vleugels de korte film ‘Maya’. Een modern liefdesverhaal waarin Tom’s digitale assistent eerder weet dan hij dat zijn vriendin hem gaat dumpen. Zij begint maatregelen te nemen om de klap voor Tom te verzachten – maar helpen deze hem nou of werken ze juist tegen hem?

© Nils Vleugels en Anouk Vleugels

LocalMist

Nieuwe technologieën genereren meer en meer data. Onbewust laten we zo heel makkelijk datasporen achter en weten ze onze afkomst, leeftijd en gender. Want alles wat je instelt op slimme apparaten wordt ergens in de cloud opgeslagen. Met de LocalMist installatie maken studenten van de opleiding CMD ’s Hertogenbosch in samenwerking met de Gemeente Breda data en de daarmee gepaard gaande bias tastbaar en zichtbaar. Hoe is het om live te ondervinden hoe een algoritme op basis van een eenvoudige foto de meest persoonlijke informatie abstraheert? Jakob Povel en Wesley Hartogs vertellen de ins en outs van LocalMist.

vrijdag 16 nov 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 57 mensen waren aanwezig