Creatieve Industrie

Designer Genetics

Over puzzelen met DNA en het kind als klinische constructie.
dinsdag 3 jul, 20.00
di 3 jul, 20.00
Studio
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Kunnen we binnenkort de genen van ons nageslacht van A tot Z zelf samenstellen, zoals uit een catalogus? Meer dan ooit is de mens in staat om de toekomst van menselijke voortplanting - en daarmee ook zijn eigen toekomst als soort - te bepalen. Met DNA, de bouwsteen van het leven, kunnen we onszelf wijzigen, veranderen en verbeteren. Met gentherapie zijn we al in staat om dodelijke ziektes te genezen die zijn te herleiden tot een enkele gen, maar de mogelijkheden lijken eindeloos. In hoeverre kunnen we straks onze kinderen 'designen', denk aan het geslacht, fysieke vaardigheden en cognitieve kenmerken zoals intelligentie? En is het acceptabel dat een kind een klinische constructie is? We gaan in gesprek met biodesigners, juristen, experts over de toekomst van de maakbare mens.

Met bijdragen van:

  • Robert Zwijnenberg. Als hoogleraar Kunst en Wetenschap Interacties aan de Universiteit Leiden houdt Robert Zwijnenberg zich bezig met de rol van hedendaagse kunst in het publieke debat over de ethische, maatschappelijke, politieke, juridische en culturele implicaties van biotechnologische innovaties als CRISPR. “De politiek is hier nauwelijks mee bezig.” Tijd dat die discussie gevoerd wordt vanuit de kunsten!
  • Tamar Stelling. Als correspondent ‘niet-mens’ voor De Correspondent schrijft Tamar Stelling over kunst, wetenschap en technologie. Als kritische denker houdt ze zich graag bezig met toekomstscenario’s. Hoe ziet zij de toekomst van de embryo en welke invloed kan voortplantingstechnologie hebben op ons seksleven bijvoorbeeld?
dinsdag 3 jul, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 5 mensen zijn aanwezig