De Stad

Demontabel bouwen

Demontabel, modulair en flexibel bouwen als onderdeel van de circulaire economie.
Gratis, extern reserveren
donderdag 15 nov 2018, 15.00
do 15 nov 2018, 15.00
Circl
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats bij Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO.

Er wordt volop gebouwd in Nederland. Duurzaamheid speelt hierin een steeds grotere rol. We recyclen en we downcylcen, maar circulair bouwen of upcyclen, waarbij de elementen hun waarde behouden of zelfs in waarde worden vermeerderd, is nog niet standaard. Niet zo gek. Zolang de elementen bij de bouw stevig aan elkaar vast worden geplugd, gelijmd, gelast en gemetseld, wordt echt circulair bouwen behoorlijk lastig gemaakt.

Hoe maken we demonteren in de bouw aantrekkelijk? Wat doen architecten, projectontwikkelaars en bouwbedrijven al op het gebied van flexibel en modulair bouwen? En hoe werken we samen met de financiële wereld aan een sluitende businesscase?

Wat gaan we doen vandaag?

  • Erik Koremans (directeur circulair bouwen van New Horizon) vertelt over hoe het er voor staat met de Urban Mining Community! Wie doet er mee? Hoe kan je mee doen? En welke mooie projecten zijn er de afgelopen tijd uitgevoerd?
  • Daarna legt hoogleraar Hennes de Ridder ons zijn concept ‘LEGOlisering’ uit. Hij beweert dat de bouwwerken die zich het makkelijkst kunnen aanpassen aan de snel veranderende wereld zullen blijven bestaan. Maar het realiseren van flexibele bouw is niet zo makkelijk als het klinkt.  Wat zijn de dilemma’s?
  • Dan praten we met twee mensen uit de praktijk. Hoe werkt Bauke Geuzenbroek van Knauf aan het demontabel maken van hun wandsystemen? En 
  • Aan het eind van de middag zullen drie initiatiefnemers van demontabel en circulair bouwen een pitch geven. Het gaat om architecten Max Brobbel en Jeroen van Mechelen. Ieder schets zijn of haar belangrijkste knelpunt en vraagt aan de experts en het publiek om hulp.  

Kijk & lees meer

Alle materialen die nodig waren voor het maken van de People’s Pavilion zijn geleend. Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding, verlichting. Na het gebruik zijn ze weer heel en ongeschonden teruggegeven aan de eigenaren.

Knauf levert hybride circulaire wandsystemen:

https://www.youtube.com/watch?v=Of0R35ls6Jg

 

Het Madaster platform fungeert als een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Voor bouwers kan het als circulaire ontwerp-tool worden ingezet en als centraal archief.

Gratis, extern reserveren
donderdag 15 nov 2018, 15.00
Circl