Global Trends

Dekolonisatie of rekolonisatie?

Over het belang van persoonlijke verhalen, de noodzaak van meerstemmigheid en de onvermijdelijkheid van begripsverwarring.
donderdag 13 sep 2018, 20.00
do 13 sep 2018, 20.00
Grote zaal

Precies een jaar geleden ging het onderzoeksprogramma Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950 van start. Wat is de stand van het onderzoek? Met welke vraagstukken en prangende thema’s hebben de onderzoekers te maken? Welke impact heeft de oorlog tot op de dag van vandaag in Indonesië en Nederland? 

U bent van harte welkom bij de tweede publieksbijeenkomst rond het vierjarige onderzoeksprogramma.

In het eerste deel van de avond staat de impact van de koloniale oorlog centraal, in het tweede deel de terminologie. Want het begrip politionele actie mag inmiddels achterhaald zijn, maar hoe zit het eigenlijk met de term dekolonisatie? Omdat Indonesië al op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uitriep, kan de daaropvolgende oorlog ook worden gezien als een poging het land te rekoloniseren. Op 13 september gaan we hierover in gesprek met enkele deskundigen. Tijdens de bijeenkomst is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Programma

19.30 Ontvangst

20.00 Frank van Vree over de stand van het onderzoek

20.10 Gastlezing Friends and foes of Indonesia: From Multatuli to Poncke Princen door Bonnie Triyana, onafhankelijk historicus en hoofdredacteur Historia (Engelstalig)”

20.30 Verhalen verrijken 

Stephanie Welvaart spreekt met Hanneke Coolen-Costers, Jeftha Pattikawa en Natasha Santoso, kleinkinderen van Nederlandse en Indonesische tijdgenoten, over de waarde van persoonlijke verhalen (Engelstalig)

20.55 Westerling, een broederstrijd
Scènes uit de voorstelling van theatergezelschap DeltaDua, mmv Anne van Mourik

21.10 Column Jeffry Pondaag (Comité Nederlandse Ereschulden / Stichting KUKB)

21.20 Reacties en vragen

21.30 Paneldiscussie ‘Dekolonisatie of rekolonisatie’?
Een jurist, een historicus, een onderwijs- en een museumexpert buigen zich over de terminologie en de politieke en juridische keuzes die daarachter schuil gaan. Met: Marc van BerkelMartine GosselinkRemco Raben en Liesbeth Zegveld,

22.00 uur  Afsluiting, gevolgd door borrel

Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 is een grootschalig, gezamenlijk onderzoeksprogramma van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies

donderdag 13 sep 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 269 mensen waren aanwezig