Global Trends

Smeltend Zwitserleven

Hoe kunnen we onze cultuur veranderen om de klimaatcrisis te stoppen? Met o.m. theatermaakster Anoek Nuyens
woensdag 14 mrt 2018, 20.00
wo 14 mrt 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Heeft de mens zijn rug tegen de natuur gekeerd en keert de natuur nu haar rug naar ons? De gevolgen van de klimaatcrisis manifesteren zich nu al in de wereld om ons heen. We zien het aan de gletsjers, aangezien ze zo snel smelten krijgen we te maken met het gevaar dat de bergen afbrokkelen. En hoe de wereld er binnen 50 jaar zal uit zien kunnen we volgens schrijver Amitav Ghosh letterlijk niet in woorden vatten. Welke middelen kan je inzetten om deze grote, abstracte machten aan te pakken? Hoe kan het recht, activisme en cultuur helpen? Hoe veranderen we onze algemene mentaliteit en verbeelding om maatregelen op te nemen tegen klimaatverandering?

We hebben een collectief verbeeldingsprobleem. Klimaatverandering lijkt nu zo veraf dat de problematiek helemaal niet urgent aanvoelt. Maar het gebeurt nu, ook in Nederland. Hoe kunnen we de klimaatverandering verbeelden zodat we meer gaan werken aan de noodzakelijke duurzame transitie in de samenleving? We praten verder met kunstenaars, advocaten en filosofen over duurzaamheid.

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een interview met regisseur Britta Hosman over Zwitserland, Peruaanse berggids Saul Luciano Lliuya en filosoof Amitav Gosh.
  • Daarna gaan we in gesprek met theatermaakster Anoek Nuyens over de rol van kunst en cultuur in het verbeelden van klimaatverandering en hoe theater kan aanzetten tot actie.
  • We praten verder met jurist en schrijver Laura Burgers en ombudsman voor toekomstige generaties Jan van de Venis. We praten over de rol van activisme en het recht in het aanpakken van klimaatverandering.
  • We kijken naar het werk ‘Tropic City’ van ontwerper Jolan van der Wiel en praten verder over de manier hoe klimatologische processen de vorm en architectuur van onze steden kunnen gaan aanpassen.
  • Met Roderik van de Wal kijken we naar de staat van de gletsjers nu. Na onheilspellende verklaringen in de jaren ’90 vragen we ons af waar we nu staan en wat de impact is van het smelten van de gletsjers op omwonenden, Nederland en het klimaat. Kunnen we nog gezellig gaan skiën in Zwitserland?
  • Met onderzoeker en filosoof Annick de Witt gaan we na op welke manier het persoonlijk wereldbeeld invloed heeft op de manier hoe we de duurzame transitie aanpakken. Hoe verandert onze mentaliteit de manier hoe we ons klimaatverandering voorstellen en als probleem zien?

Ontwerper Jolan van der Wiel stelt zich de vraag hoe Amsterdam eruit zou zien als Tropic City. De installaties die hij maakt is geïnspireerd op de kleuren en vormen van het tropisch regenwoud.

Theatermaakster Anoek Nuyens trok samen met Rebekka de Witt het hele land door met hun voorstelling ‘Tenzij je een beter plan hebt’. Ze onderzochten daar via theater, beeld en gesprek hoe we klimaatverandering beter tot de verbeelding kunnen laten spreken. In de laatste voorstelling, ‘Tenzij je een beter plan hebt: het proces’ onderzochten ze met experten op welke manier burgers het recht kunnen gebruiken om bedrijven en samenleving een duw in de goede richting te geven.

©Frascati – Anna van Kooij – Tenzij je een beter plan hebt

woensdag 14 mrt 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 125 mensen waren aanwezig