De Stad
Gebiedsontwikkeling 22

Deeleconomie vs. stadsontwikkeling

Wat is de invloed van de deeleconomie op onze stadsontwikkeling?
donderdag 2 feb 2017, 20.00
do 2 feb 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

De deeleconomie zorgt voor grote veranderingen in de stad. Dat leidt tot kritiek, maar ook tot nieuwe kansen om steden duurzamer, slimmer en leefbaarder te maken. Hoe kunnen we de deeleconomie slim benutten om uitdagingen op het gebied van parkeren, leegstand en sociale cohesie te lijf te gaan? Kunnen stad en de deeleconomie elkaar versterken? Tijdens deze bijeenkomst gaan we in gesprek met diverse spelers uit de deeleconomie en gaan we aan de hand van zes thema’s: wonen, werken, winkelen, vrije tijd, welzijn en mobiliteit op zoek naar de kansen voor stadsontwikkeling.

Mobiliteit: ParkBee & Car2Go

Bijna elke stad heeft ermee te maken: de parkeerdruk. Dit komt door het beperkt aantal parkeerplaatsen die leiden tot parkeerproblemen. Dit terwijl er vaak wel genoeg parkeerlocaties te vinden zijn in de stad. Denk hierbij aan parkeerlocaties van kantoren die ’s avonds en in het week vrijwel leeg zijn. ParkBee maakt deze private parkeerlocaties toegankelijk voor het grote publiek in samenwerking met vastgoedeigenaren en gemeenten. Parkeren is ook van groot belang voor de kwaliteit van een gebied. We willen allemaal genoeg parkeerplekken en goede bereikbaarheid naar die plekken. Hoe parkeren we in de toekomst? Hoe dragen ‘deelparkeerplekken’ aan bij het ruimtelijk vormgeven van de stad?

Car2Go is een carsharing platform die wereldwijd actief is. Met Car2Go kan je profiteren van alle voordelen van een auto zonder de lasten zoals brandstofkosten, verzekeringen en parkeerproblemen. Het belangrijkste effect van Car2Go op stadsontwikkeling is dat het aantal voertuigen in de stad vermindert. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit in de stad en nemen de files af. Daarnaast komen meer parkeerplekken vrij omdat Car2Go’s intensiever worden gebruikt dan particuliere auto’s. Hoe ziet de toekomst van carsharing eruit en hoe zien we de stad hierdoor veranderen?

Winkelen: Peerby & Djeepo

Door Peerby is het delen van spullen met je buren een stuk makkelijk gemaakt. Bezit is passee, plaats een oproep en Peerby zoekt voor je rond. We gaan samen met Daan opzoek naar de kansen van deelplatforms en ‘het delen van spullen’ op vastgoedontwikkeling. Hoe kunnen met dit gegeven onze toekomstige winkels en winkelgebieden inrichten? Daan Weddepohl geeft zijn visie op het delen van spullen in de toekomstige stad. Hij voorspelt dat de logistiek van spullen en materialen snel zal veranderen.

De zelfrijdende auto is bijna per definitie een deelauto. Dit betekent veel voor het personenvervoer, maar ook voor het vervoer van spullen. En dat gaat de woning, straat en stad veranderen. Schaarste ontstaat nu vaak niet omdat er te weinig spullen zijn, maar omdat ze niet op de plek zijn waar ze nodig zijn.

Djeepo is een platform voor mensen die opslagruimte zoeken. Het is een alternatief voor de dure storage oplossingen zoals Shuregard, gebaseerd op de principes van de deeleconomie. Zeg maar gerust de Airbnb van self storage. Door overtollige ruimte te delen wordt bestaande ruimte beter benut. Zo wordt ruimte-schaarste beperkt en houden gebruikers wat geld over voor leuke dingen.

Wonen: Airbnb & Co-Living by Medici Living 

co-living is een oplossing die aansluit bij de woonwensen en behoeften van starters op arbeidsmarkt: snel internet en een goed bed. Hun campuscontract loopt af en wat dan? Starters worden gedwongen de stad uit te gaan, dat is onwenselijk en er zijn oplossingen: co-living.

WeWork is op dit moment hard bezig om het concept van WeLive in Nederland te lanceren. WeLive is een nieuwe manier van community based living in de stad. Een interessant concept waar community and sharing samen komt met wonen en werken. Flexibiliteit is daarbij de sleutel, of dat nou voor een dag, een week, een maand of een jaar is. We praten tijdens de avond verder over de kansen van community based living op vastgoedontwikkeling. Zie hieronder een filmpje met korte uitleg van CEO Miguel McKelvey himself.

 

donderdag 2 feb 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 175 mensen waren aanwezig